2 jan 2023

Kom ihåg: ny energimärkning på vitvaror

Planerar du att fynda vitvaror? Tänk på att köpa energisnålt och komp ihåg att vi har en ny energimärkning sedan 2021. 

Att välja energisnåla vitvaror är alltid en god idé, och förstås extra god nu i tider av mycket höga elpriser. EU:s energimärkning är sedan mer än 25 år ett pålitligt redskap för dig som ska investera i allt från lampor till en ny tvättmaskin.

Ny energimärkning: A till G

Energimärkningens sju pilar i färger från grönt (bra!) över gult (okej) till rött (mindre bra) ger dig en snabb överblick över hur pass energieffektiv en vara är. Men vet du att själva graderingen är ny sedan början av 2021? Pilarna och färgerna är desamma, men bokstavs-”betygen” har ändrats. Tidigare hade märkningen från bäst till sämst skalan A+++, A++, A+, B, C och D. Den nya skalan har tagit bort plusteckningen, lagt till några bokstäver istället och går därmed från A via B, C, D, E, F till G.

Dessa produkter har den nya energimärkningen

En torktumlare med märkningen D är alltså inget energislukarmonster utan en helt okej produkt ur energiperspektiv: D återfinns nu i mitten av skalan med gul pil och inte i botten med röd som tidigare.
De här produkterna har fått ny energimärkning:

  • Diskmaskiner
  • Kyl och frys (även vinkylar)
  • Tvättmaskin och torktumlare
  • Lampor
  • Bildskärmar
  • Tv-apparater

Så, håll koll på den nya energimärkningen och god rea-jaktlycka på så energisnåla och miljövänliga apparater som möjligt 😊

Läs mer om det hos Energimyndigheten