27 jul 2022

Körsång – en hälsokick som laddar ditt inre batteri

Gabriel Fors som leder Skånes största kör Happy Voices berättar om hur körsång är friskvård – och bjuder in dig som kund hos Skånska Energi att prova på gratis.

Alla som sjunger i kör kan intyga att körsång ger positiv energi i form av glädje och allmänt välmående. Flera vetenskapliga undersökningar och studier slår också fast att körsång är rena friskvården: stärkt immunförsvar, minskning av högt blodtryck, frigörande av kroppens eget må-bra hormon oxytocin, avslappning och bättre sömn är några av de bevisade hälsofördelarna.

”En magisk energiboost”

En som inte är förvånad över att höra det är Gabriel Forss, som leder Skånes största kör Happy Voices.
– Jag kan släpa mig till repetitionen, men så fort jag kommer innanför dörrarna och träffar alla härliga körkompisar börjar jag må bra. Energin rusar runt i kroppen och när går därifrån känner jag mig glad, pigg, varm och avslappnad. Att sjunga tillsammans med andra ger en magisk energiboost som jag inte kan jämföra med något annat i livet, berättar Gabriel.

En kör där alla kan vara med

Happy Voices är en kör där alla kan vara med, det är bara lokalen som begränsar antalet medlemmar. Gabriel Forss startade Happy Voices i Stockholm, men nu finns kören även i Göteborg och Malmö.
- Detta är en kör där alla kan vara med. Detta gör att vi sjunger en väldigt blandad repertoar med pop, gospel, schlager, visa, musikal och radiohits. För min vision är att det ska finnas något för alla. Oavsett vilken musiksmak får du sjunga din favoritsång. Varje termin avslutar vi med en konsert där kören får sjunga tillsammans med en känd gästartist. Vi har fått njuta av Charlotte Perrelli, Sarah Dawn Finer, Ola Salo, Magnus Carlsson och många många fler.
– Kören har vuxit efter hand och har som mest rymt nästan 800 personer, totalt sett har tusentals varit med och sjungit genom åren. För mig är det en fröjd att jobba med mina körer, och att de finns i alla tre städerna gör att jag får denna energikick minst tre gånger i veckan!

Prova körsång med Happy Voices – kostnadsfritt

Varför inte testa att sjunga i kör och ladda ditt inre batteri? Vi erbjuder nu alla Skånska Energis kunder att kostnadsfritt prova att sjunga i Gabriel Forss Malmö-kör Happy Voices. Så här går det till:

 • För att ta del av erbjudandet ska din mejladress vara registrerad på Min Energi – senast 15 augusti. 
 • Därefter får alla kunder med registrerade mejladresser erbjudandet.
 • Erbjudandet gäller för två personer, så passa på att ta med en familjemedlem, vän, kompis eller kollega!
 • Kören repeteterar på StadionMässan, Stadiongatan 25A i Malmö, på onsdagar klockan 18:15-19:45.

– Alla som sjunger i kör vet redan om att de blir glada. Att det nu finns flera olika vetenskapliga studier, både i Sverige och utomlands, som även påvisar att det stärker vårt immunförsvar gör det extra kul att vara körledare, säger Gabriel Forss.

FAKTA: Därför är körsång hälsosamt

 1. Att kombinera möte med andra människor, sång och musik gör att vi utsöndrar många olika må bra-hormoner som skapar harmoni och minskar stress. Detta i sin tur gör att du får ro i kroppen och ditt blodtryck sjunker. Det motverkar även att du känner dig ensam och nedstämd eller deppig.
 2. Halterna av må-bra-hormonet oxytocin ökar, liksom kroppens eget testosteron, som har en positiv effekt på vävnaderna, och även kroppens eget morfin, betaendorfin.
 3. Blodtrycket sjunker och pulsen blir mer stabil. Forskare tror att det kan bero på den andningsteknik som används vid sång, en lugnande djupandning likt vid meditation.
 4. Ditt immunförsvar stärks av musik som du gillar. Immunglobulinet IgA ökar, vilket kanske ökar motståndskraften mot infektioner. Även fibrinogen, som har med immunförsvaret att göra, påverkas.
 5. Stora muskelgrupper i kroppen stimuleras, till exempel mellangärdet och bröstkorgen. Med ett bra magstöd när du sjunger tränar och stärker du bukmuskulaturen.
 6. Diafragman masserar bukorganen och dessutom tränar du dina lungor. Se en körrepetition som träningspass.
 7. Du slappnar av och sover bättre efter körsång, tack vare den antistresseffekt som uppstår. Stresshormonet kortisol sjunker i kroppen samtidigt som lugn-och-ro-hormonet oxytocin ökar sin tur gör att du får en djupare och mer behaglig sömn.

 

Källor: Noter om musik och hälsa av Töres Theorell, Stressforskningsinstitutet; När: Vetenskapens hemligheter om perfekt tajming av Daniel H Pink.