23 mar 2024

Kul i påsk i Skåne

Vi har samlat ihop några tips på mysiga smultronställen att besöka och njuta av här i Skåne under påsken. Ta en titt och planera din påskutflykt!

Våren är på gång! Som vi har längtat! Ur rabatter och gräsmattor tittar snödropp, vintergäck och krokus upp en efter en. På landet öppnar plantskolor, butiker och caféer upp och i stan börjar uteserveringarna fyllas med gäster som njuter i solen.

Dessutom är det ju dags för lite påskledigt för både stora och små. Därför vill vi här och nu tipsa om några skånska smultronställen att besöka under påsken. Det är tid att titta ut och tanka härlig vår-energi! Ha en riktigt glad påsk 😊

Lunch, brunch och vacker natur i Torna Hällestad

I Torna Hällestad finns inte bara vacker och varierande natur alldeles runt hörnet, här finns också en riktigt fin liten lanthandel med servering. Trolsk ädellövskog, öppna landskap med milsvid utsikt och många stigar och leder att vandra eller promenera på. Lanthandeln är butik, bageri, restaurang och café i ett, och just i påsk dukas det upp till påskbrunch under påskdagarna. Beställ gärna bord för att vara säker på att få plats. www.tornahallestadlanthandel.se

Kultur och korsvirke i Östarp

Kulturens Östarp är ett unikt friluftsmuseum och ett av två kulturreservat i Skåne. Här finns historiska gårdsmiljöer att vandra runt i och även ett natur- och kulturspår på 1,8 kilometer där du får veta mer om kulturlandskapet och Östarps historia. Korsvirkesgården Gamlegård öppnar först i maj, men trädgården och området omkring är öppen året runt. Till påsk öppnar dessutom Östarps Gästgivaregård upp igen med de nya krögarna Ivan Jurman och Camilla Iveteg som kommer att fortsätta servera mat i skånsk anda. Gästgivaregården har öppet alla påskdagar, boka bord på info@ostarpsgastis.se

www.kulturen.com/vara-besoksmal/kulturens-ostarp/

Örtagård med naturlekplats och fika

Ett annat mysigt utflyktsmål vi vill tipsa om där man även kan luncha eller fika är Tirups Örtagård utanför Staffanstorp. Här kan du botanisera bland kryddor och perenner, kika in i den mysiga butiken och fika eller äta lunch i caféet. Ta gärna med barnen eller barnbarnen och låt dem utforska naturlekplatsen och gunga under de vackra träden. Tirups Örtagård har öppet 11-17 alla påskdagarna.

www.tirup.se

En lärorik promenad i parken?

Vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp finns en spännande park, med en stor samling träd, buskar och örter från runtom i världen. De äldsta träden är närmare 300 år gamla, och ger värdefull livsmiljö till många arter fåglar och fladdermöss. Parken är öppen året om och visar upp helt olika sidor beroende på årstid och väderlek. Ett tips: ladda ner ljudguiden och lär dig om alla exotiska växter under en promenad på cirka en och en halv timme.

Kunskapsparken i Lund

Granne med MAX IV, vid Brunnshög i utkanten av Lund finns den nya Kunskapsparken. Stor som 30 fotbollsplaner och gott om gröna ytor, men också slingor och gångar att gå eller springa på. Dammar och vattendrag med spänger, broar och hoppstenar gör det roligt även för barnen att följa med på en promenad i parken.

Titta till våra tre nationalparker

Varför inte besöka en nationalpark i påsk! Här är våra tre skånska:

  • Söderåsens nationalpark har en fantastiskt omväxlande natur: vackra lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och fantastiska utsikter.
  • Stenshuvud. Berget Stenshuvud nära Kivik på Österlen har tre toppar och vacker utsikt från allihop. Från norra toppens 97 meter över havet ser man Ravlunda, Hanö och ända bort till Blekinges kust.
  • Dalby Söderskog. Att besöka Dalby Söderskog är som att komma till en annan värld. Här kan du njuta av de första vitsipporna och det rika fågellivet. Stigarna av trä är anpassade för rörelsehindrade och gör att skogen är öppen för alla.

Konst, konst konst!

Att se konst är ingen konst i Skåne under påskhelgen. Konstrundan är en riktig skånsk klassiker och faktiskt också en av världens största konstutställningar. Konstrundan är egentligen fem olika rundor: en i vart och ett av Skånes fyra hörn samt en i mitten.

Hundratals konstnärer deltar, så det är bara att hålla utkik längs vägarna efter de färgglada flaggor och vimplar som markerar utställningarna.

Besök en påskmarknad

Ett annat sätt att uppleva konst och hantverk och många andra aktiviteter under påsken är att besöka en av de många olika påskmarknaderna. På Övedskloster hittar du matutställare på borggården, konst och hantverk i slottsvalvet och orangeriet. Visningar av slottet äger rum regelbundet och här ges också den annorlunda och roliga föreställningen Fågelskådaren.

På Glimmingehus kan du följa med på påskvandring i riddarborgen, lösa ägg- och hönsquiz och påskpyssla med att rista färgade ägg och göra färgglada påskris.