22 jun 2024

Kul i Skåne i sommar

Lugnt fram längs spåret – eller glid i hög fart mellan trädtopparna? Djupdyk i skånsk folkkultur – eller skånsk opera i slottsmiljö? En unik konstupplevelse ute i det fria? Här är 5 tips på kul saker att göra i Skåne i sommar.

Sommar, sommar, högsommar och för många av oss tid för ledighet. Men även om du inte har längsta semestern så är det ju så mycket lättare sommartid att ge sig ut på en dags- eller halvdagsutflykt – att hitta på nåt kul en dag helt enkelt. Det finns massor av utflyktsmål, aktiviteter och evenemang att välja bland. Här har vi valt ut fem som på olika sätt kan ge dig lite extra energi. Vilken blir du mest sugen på?

1) På spåret med egen energi

Prova att cykla dressin i sommar! Att ge sig ut på ett gammalt nedlagt järnvägsspår och för egen kraft trampa sig fram längs spåret är en på en gång aktiv och fridfull aktivitet. Ett utmärkt sätt att uppleva det skånska landskapets skiftningar och glida förbi platser och vyer du annars inte får se.

En dressin är alltså en liten liten järnvägsflakvagn, förr i tiden driven med handkraft av järnvägspersonal, idag med cyklar monterade på. En tur tar i regel ett par timmar och en picknickkorg är perfekt att ha med sig. Det finns ett flertal olika dressinspår runtom i Skåne. Här rekommenderar vi fyra:

  • Björnstorp-Veberöd. En och en halv till två timmar från liten by till större längs med Romelåsen, genom gröna skogar och öppna fält.
  • Tomelilla-Fyledalen. 18 kilometer tur och retur. Att glida fram genom vackra Fyledalen ger ett nytt perspektiv på ett av Skånes mest säregna naturreservat. Håll utkik efter den majestätiska kungsörnen som häckar här.
  • Broby-Glimminge. 12 kilometer tur och retur, cirka två och en halv timme. En nordostskånsk rutt genom Östra Göinge-bygden. Glimminge station med sin gamla stenbro över Helge å är ett trevligt picknickstopp.
  • Klippan-Ljungbyhed. 13 kilometer, cirka en och en halv timme. En rogivande nordvästskånsk tur genom mycket ek- och bokskog med fler fina fikaplatser längs vägen.

2) Konst och natur i Wanås

Wanås konst är en unik plats belägen mellan Kristianstad och Osby i nordöstra Skåne. En skulpturpark med ett sjuttiotal olika konstverk ute i naturmiljö – alla gjorda särskilt för platsen och för att utmana och väcka dina tankar under en lätt vandring. Här finns även en konsthall med tillfälliga och permanenta utställningar, och ett stenkast bort även ett medeltida slott och ett ekologiskt lantbruk med designhotell och restaurang. Mer info: wanaskonst.se

3) Dyk ner i skånsk folkkultur

På Spelmansgården utanför Hjärnarp i nordvästra Skåne hålls 12–13 juli den årliga kultur- och folkmusikfestivalen Folkrot. Ett utmärkt tillfälle för alla att dyka ner i, smaka på och lära känna skånsk folkkultur: folkmusiken är i fokus men även folkdans, folktro, folksagor och hemslöjd – dessutom hantverksmarknad, barnföreställningar och VM i träskofiol! Dagarna innan, 10–12 juli finns en rad kurser för den intresserade, och det är gratis att campa på ängen intill festivalområdet. Mer info: folkrot.se.

4) … eller kanske skånsk opera i slottsmiljö?

OK, operan är italiensk men operasällskapet är skånskt: Skånska Operan har under mer än trettio år sommartid satt upp en operaföreställning i litet format på olika platser runtom i Skåne. Med sång på svenska och artisterna nära publiken gör Skånska Operans föreställningar opera både lättillgänglig och intim för såväl nybörjarnyfikna som konnässörer. I år ges Lucia di Lammermoor av Gaetano Donizetti – en opera fylld av dramatik och bländande vacker musik. Därtill ges många föreställningar på platser som är utflyktsmål i sig själv, varav flertalet skånska slott: Bäckaskog slott (6-9/7), Hovdala slott (12-13/7), Krapperup slott (16-21/7), Torup slott (30-31/7), Jordberga slott (6-7/8), Borgeby slott (14-15/8). Mer info: skanskaoperan.se.

5) På glid mellan trädtopparna

För dig som vill vakna upp ur semesterstiltjen, och det med en svävande och fartfylld energikick på trädtoppshöjd, är ett zipline-åk den perfekta aktiviteten. En zipline är en slags linbana där du fastspänd i en sele ganska fritt svävande glidåker på en vajer – från trädtopp till trädtopp, nedför en sluttning eller så. Zipline-banor med olika längd, fart och miljö finns lite här och var i Skåne. Här är några exempel:

  • Kungsbygget Äventyrspark. Zip-glid ner längs Hallandsåsen med vacker utsikt – i upp till 85 kilometer i timmen! Mer info: kungsbygget.com.
  • Multilevel i Sandåkra, Hässleholm. En av Europas längsta zipline-banor. Mer info: multilevel.se.
  • Upzone i Ängelholm. I Hembygdsparken i Ängelholm. Kombinera zipline-åk med höghöjdsbana och klättring för hela familjen. Mer info: upzone.se.