27 okt 2023

Kul i Skåne på höstlovet

Dags för höstlov och lite ledigt för barn och ungdomar! Här är några tips på vad ni kan göra tillsammans på olika håll här i vårt Skåne!

Nästa vecka är det höstlov i Skåne. Vecka 44, under vilken oktober går över i november. Sköna skolfria dagar för våra barn och ungdomar – och kanske har du som är förälder också möjlighet att ta lite ledigt? Eller träffar du kanske barnbarnen någon gång under veckan? Hur som helst, en dag eller en halvdag räcker väl för att hinna hitta på något roligt eller mysigt tillsammans!

Här följer några tips på olika saker att hitta på, på olika ställen här i vårt Skåne. Några av dem ger dig dessutom en extra dos skånsk energi 😊

1. Höstlov med höstlöv

Snöra skorna, fyll termosen, ge dig ut i naturen och upplev höstlövens färgprakt! Här är tre säkra ställen:

Skäralid och Söderåsen. Söderåsens nationalpark är ett fantastiskt utflyktsmål året om, men kanske särskilt på hösten. Ta den lätta vandringen genom bäckravinen i Skäralid vid nationalparkens besökscentrum och huvudentré och se färgfyrverkeriet på nära håll. Ge dig iväg på någon av vandringslederna och blicka ut från magnifika utsiktsplatser. Du kan resa dit kollektivt.

Fulltofta strövområde och naturcentrum. Strax öster om Ringsjön och norr om Hörby finns Fulltofta strövområde med omväxlande landskap och flera vandringsleder. 1–3 november anordnas höstlovskul för barn på naturcentret, då du kan skapa lövspöken, häxkvast, lövfladdermöss, kottespindel och lövfladdermusgren av skogens material. Gratis och drop-in kl 11–14.

Alnarpsparken. Nära Malmö, nära Lund, lätt att ta sig till och bekvämt att promenera runt – och därtill fullt av vackra gamla lövträd, varav en hel del ovanliga och exotiska.

2. Bästa Festivalen – konst för barn och unga

Bästa Festivalen är ett stort konstevenemang barn och ungdomar med aktiviteter på ett femtiotal platser runtom i Skåne. Tanken med Bästa Festivalen är att ge barn och unga chansen att möta konst och få lust att skapa själva. Bland aktiviteterna: gör en egen tecknad serie, skapa musik av växter, dansa och fotografera, prova graffiti, måla med yoghurt, fantisera fram framtidens djur och mycket mer. Läs mer om aktiviteterna och var de finns här: Program - Bästa Biennalen! (bastabiennalen.se).

3. Läskigt och häftigt i Tykarpsgrottan

Vid Ignaberga, en halvmil öster om Hässleholm finns ett tiotal meter ner i marken Tykarpsgrottan, en 20 000 kvadratmeter stor underjordisk labyrint av salar, gångar och hundratals pelare. Tykarpsgrottan har öppet varje dag under höstlovet, då besök sker genom en guidad visning eller en familjevisning och picknick. Visningarna sker mot avgift.

4. Spökverkstad och spökhistorier på Malmöhus

Malmöhus slott och museerna på och kring slottet är alltid värda ett besök. På höstlovet äger flera särskilda aktiviteter rum här, vi vill tipsa om två: kreativ spökverkstad och spökhistorier i fångtornet:

Kreativ spökverkstad äger rum varje dag 31 oktober–3 november kl 13–16 för barn upp till 12 år. Gör en egen spökskrämma med en betlykta, pyssla ihop en spindel eller gjut en dödskalle i gips.

Spökhistorier i fångtornet berättas 31 oktober–2 november kl 11.15, 13.00 och 14.00, följ en spökvandring på vägen dit. Från 7 år.

Vuxna besökare till museet betalar entréavgift, barn och ungdomar 0–19 år går in gratis.