2 nov 2022

Kundservice från insidan

Väldigt mycket att göra men alltid roligt och intressant. Paula på vår kundserviceavdelning svarar på några frågor om sitt jobb.

Just nu är belastningen på vår kundservice mycket hög, och det kan ta tid för oss att svara eller återkomma med svar på frågor per mejl eller telefon. Detta beror främst på två saker: dels det höga elprisläget med den oro och de frågor situationen – fullt förståeligt – väcker hos våra kunder, dels frågor kring den elpriskompensation och/eller högkostnadsskydd för elhandelskunder som regeringen föreslagit.

Självklart gör vi alltid vårt yttersta för att svara på mejl och i telefon, men vi måste be om överseende om det just nu tar längre tid än vanligt. Du som kund ska veta att i andra änden av telefonlinjen sitter medarbetare på vår kundserviceavdelning som varje dag ger allt för att hjälpa dig så bra och så fort som möjligt.
En av dem är Paula Andreasson. Här svarar hon på några frågor om hur det är att arbeta med kundservice på Skånska Energi.

Hur vill du beskriva ditt arbete?

– För våra kunder är jag och mina kollegor på Kundservice ofta den första kontakten med Skånska Energi. Vårt uppdrag är att ge information om tjänster och produkter, ta emot avtal när de tecknas och ge teknisk support. Självklart ingår också administration i form av ärendehantering och återkoppling till kollegor och kunder, och på sätt och viss representerar vi även Skånska Energis varumärke.

Hur många ringer på en dag?

– En vanlig dag ringer mellan 100 och 150 kunder in till oss på Skånska Energis kundservice. Om något särskilt händer, som till exempel ett strömavbrott, kan det vara över 300 som kontaktar oss per telefon. Utöver samtal tar vi förstås också emot många mejl.

Vad är stimulerande med jobbet?

– När du jobbar på Skånska Energis kundservice måste du sköta ärenden från start till mål. Eftersom vi har flera olika verksamheter inom koncernen krävs det att vi på Kundservice kan lite om mycket, något som är både kul och utvecklande: jag lär mig något nytt nästan varje dag. Problemlösning är en viktig del av jobbet och ibland även detektivarbete, vilket kan innebära både små och lite större utmaningar som gör jobbet extra intressant. De flesta jag är i kontakt med blir glada över att de får svar på sina frågor och är tacksamma över att vi löst deras problem – och det känns förstås alltid kul.

Vad är den vanligaste frågan du får?

– Många undrar om vad timpris är för något och så klart om de höga elpriserna. Självklart får jag ofta fakturafrågor och förklara skillnaden elhandel och elnät! Överlag är energi ett mycket aktuellare ämne idag jämfört med för drygt ett år sedan. Det märks bland annat på fler längre samtal med frågor som kan kräva längre förklaringar. När det går hänvisar jag gärna till vår blogg, där det finns det mycket bra och pedagogiskt informationsmaterial samlat. Många kunder kan hitta svar på sina frågor där och spara tiden det tar att ringa eller mejla.

Vilka egenskaper är viktiga för dig i ditt jobb?

– Att ha bra IT- och språkkunskaper är ett krav för att lyckas. Det är också viktigt att du tycker om att arbeta med människor, är en god lyssnare och gillar att ge service. Tålamod är viktigt, liksom pedagogisk förmåga, så att du orkar förklara samma sak för många olika människor och ibland flera gånger för samma person. Vi på kundservice är ett härligt gäng kollegor som arbetar tillsammans i team mot gemensamma mål kring kundnöjdhet, samtalsköer eller försäljning. Så det krävs att du trivs med att ha kollegor omkring dig och ser samarbete som en väg till framgång.

Kontakta oss