15 aug 2017

Laddlösningar i fokus

När elbilarna blir allt fler ökar också vårt behov av att kunna ladda dem. Skånska Energi erbjuder smarta och flexibla laddlösningar för bland annat hem, arbetsplatser och bostadsrättsföreningar.

Utanför entrén till HSB Nordvästra Skånes huvudkontor vid Ramlösa Brunnspark i Helsingborg står två nyinstallerade laddstolpar för elbilar, levererade av Skånska Energi.

- Vi har påbörjat vår omställning till en fossilfri fordonsflotta och har tre hybridbilar idag; de kommer att bli fler i takt med att vi byter våra service- och tjänstebilar, berättar Anders Berg, vd för HSB Nordvästra Skåne.

- Men det främsta syftet med de nya laddstolparna är att ge våra bostadsrättsföreningar chansen att bekanta sig med dem. Vi servar 140 föreningar med 9 000 lägenheter, och många av dem är intresserade av laddlösningar för el- och hybridbilar.

Varje enskild kund

Sedan några månader tillbaka erbjuder Skånska Energi laddlösningar för elbilar såväl till villor, bostadsrättsföreningar och andra en- och flerfamiljshus som till arbetsplatser och offentliga miljöer.

- Jag får fler förfrågningar om laddare för varje vecka nu. Ett nytt energilandskap håller på att ta form i vårt land, och vi är övertygade om att antalet laddbara fordon kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, säger energisäljare Roger Karlsson.

- Vi erbjuder våra kunder smarta och flexibla laddlösningar. Skånska Energi arbetar oberoende av specifika leverantörer för att hitta de alternativ som stämmer bäst med varje enskild kunds behov. Förutsättningarna skiljer mycket och det gäller att se till helheten.

Smarta funktioner

För villan eller det enskilda hushållet är den vanligaste lösningen en laddbox, som monteras på en vägg vid garaget och där bilen kan laddas under natten. Men, behöver man verkligen en box? Det går ju att sticka laddsladden i ett vanligt uttag?

- Det avråder jag ifrån. Vanliga eluttag och särskilt kablarna från elskåpet dit är inte gjorda för en sådan hög och långvarig belastning som laddning av en elbil innebär. Det kan ske värmeutveckling som riskerar både fastighet, liv och lem.

Laddboxar för husbehov har wifi och kommer med flera smarta funktioner, bland annat fjärrstyrning för av- och påslag, timer och laddhistorik.

FAKTA: Laddlösningar

Idag finns främst tre klasser av laddlösningar för elbilar:

  • Destinationsladdare med laddeffekt på upp till 7 kW: den vanligaste varianten för laddboxar till hemmet. Laddar full en pluginhybridbil på några timmar och en ren elbil över natten.
  • Semisnabbladdare med laddeffekt på upp till 25 kW: laddar snabbare och kan ladda en elbil på 1-3 timmar; vanlig lösning för laddstolpar på arbetsplats eller annan offentlig miljö.
  • Snabbladdare med laddeffekt från 25 kW och uppåt.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Här hittar du alla viktiga dokument ochavtalsvillkor.

Avtalsvillkor och blanketter