24 feb 2020

Lägsta elpriserna på fyra år

Fortsatt milt, blött och blåsigt väder innebar fortsatt sjunkande elpriser. Bra läge för dig som vill förändra ditt elavtal.

Har du kommit ihåg att tacka den nordatlantiska oscillationen för din låga elräkning? Skämt åsido, NAO, som detta väderfenomen förkortas, är den viktigaste anledningen till att elpriserna i början av februari nått de lägsta nivåerna på fyra år (sedan februari 2016).

NAO är en naturlig svängning i atmosfären över Nordatlanten. När den är positiv, som nu, innebär det mildare väder och mycket vind och nederbörd.

Tre faktorer som påverkar elpriset

Milt, blött och blåsigt. Så har vädret varit nästan konstant sedan slutet av december. Därigenom kan tre faktorer samverka till att sänka elpriserna:

Blött. Mycket regn ger fyllda vattenmagasin hos våra vattenkraftverk, som därmed kan producera mycket vattenkraftsel under lång tid.

Blåsigt. Det långvariga blåsiga vädret har satt full snurr på vindkraften och gett oss mycket god tillgång på vindkraftsel under lång tid.

Milt. Vi har haft genomsnittstemperaturer 3-7 grader över det normala i början av året. Mildare väder ger mindre behov av uppvärmning. Därmed mindre elförbrukning och mindre efterfråga på el.

Minuspris på el!

Extra god tillgång, extra låg efterfrågan – då brukar priserna falla. Och det har de verkligen gjort denna vinter. Under några timmar i början av februari föll det så kallade timspotpriset till och med ner under 0 öre och vi hade för första gången i Sverige ett minuspris på el: -0,2 öre!

3 bra lägen för ditt elavtal

För dig som funderar på att förändra ditt elavtal finns flera intressanta möjligheter. Här är tre bra lägen just nu.

Bra läge 1: Med det låga prisläget är det förstås mycket förmånligt att ha och välja rörligt elpris.

Bra läge 2: Samtidigt kan det även vara ett bra läge att välja ett elavtal med fast pris, för dig som vill veta vad du ska betala en tid framåt. 

Bra läge 3: För företag kan det vara ett bra läge att välja elavtal med både fast och rörligt pris, en avtalsform som ger större möjligheter att förutse den troliga prisbilden för elkonsumtionen över tid. 

Vår generella rekommendation 

Om energikostnaden är en väsentlig del av hushållets utgifter eller om man har ansträngd ekonomi, rekommenderas fast elpris/mixat elpris för att kunna budgetera för energiräkningen. För hushåll vars energikostnad endast utgör en liten del av de totala utgifterna är den fortsatta rekommendationen rörligt elpris. Över tid har rörligt elpris varit billigare än fast elpris, dock med perioder med tillfälliga pristoppar.

Läs mer om våra elavtal här.

Läs mer om elprisläget på Energimarknadsinspektionens hemsida: www.ei.se.

Vi är schyssta och hjälper dig kostnadsfritt

Ta hjälp av oss, helt kostnadsfritt, oavsett om du är privatperson, förening eller företag. Mejla kundservice@skanska-energi.se eller ring 046-507 00

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal