Julen kan lämna en med en känsla av frosseri, berg av presentpapper och saker man egentligen inte vill ha. Den kan också vara ett tillfälle där man stannar upp, myser med någon man tycker om och delar med sig av något som inte belastar vårt ekosystem i onödan. Här kommer lite inspiration:
Julklappar
Tid: Det bästa du kan ge bort är tid, för det är det många har för mycket - eller för lite av. Den som har mycket – en ensam släkting – kan du bjuda på besök eller utflykter. Den som har för lite – kan du bjuda på barnpassning, hemlagad mat, städning. Ett fint presentkort med det du vill bjuda på gör det till en riktig klapp. Tjänster är också något man kan önska sig av sina lite större barn, t e x frukost på sängen, hundpromenader eller fönsterputsning.
Second hand: Trendigt och personligt. Fynda på Myrorna. Emmaus, Humana eller Öppna Hjärtat, så blir fler glada.
Hemmagjort: Baka fina kakor, gör mysli, sy något, måla en tavla.
Upplevelser: Massage, teater- eller biobesök, ansiktsbehandling och andra upplevelser är klimatsmarta klappar. Något mottagaren verkligen behöver: Ska du köpa helt nytt satsa på sådant som håller längre. Gärna ekologiskt och Fairtrade-märkt.
Julmat
Vi vet att vego är många gånger mer klimatsmart än kött. Våga testa lite gröna recept som grönkålschips, vegetariska pajer, rödkålssallad, nötpaté, vegetariska ”köttbullar” och annat grönt.
Sätt in maten i tid i kylen så att du kan njuta av resterna.
Satsa på närproducerat och eko så slipper vi onödig koldioxid och rester av bekämpningsmedel i grundvattnet.
Skippa ålen. Vårt ålbestånd behöver få växa sig starkt.
Välj gärna Fairtrade-märkt när du köper kaffe, bananer och choklad så är du schysst mot både dem som producerar maten och mot miljön.
Dryck: Satsa på miljömärkt dryck. Det finns juicer, must, öl, vin och sprit som är miljömärkt.
Julpynt
Pyssla ihop ditt eget av sådant som kan återvinnas. Hämta kottar, ris och mossa i skogen och skapa unikt pynt.
Ta fram arvegodset istället för att köpa nytt.
Glaskulor är bättre än plastkulor om du köper nytt, eller fynda på loppisar eller second hand.
Julbelysning
Det är mysigt med julbelysning, men överdriv inte. Välj lampor som drar lite energi, använd timer, släck på natten och när du lämnar ett tomt rum.
Om du använder värmeljus, tänk på att själva koppen är av aluminium och att den ska slängas i återvinningen, ta först bort den lilla ”pluppen” i mitten.
Satsa på miljömärkta levande ljus. Numera finns det värmeljus som är miljömärkta.
Avfallet
Se till att ha olika påsar redo så att du kan sortera direkt, det är mindre jobbigt än att ta upp allt från sopsäcken och sortera i efterhand.
Omslagspappret går bland pappersförpackningar. Snören och band bland brännbart. Frigolit bland plaståtervinningen precis som hård- och mjukplast från förpackningar.
Vi på Skånska Energi önskar dig en God och Grön Jul!