23 maj 2022

Låt solen svalka dig i sommar

Låt solens heta strålar svalka dig i sommar! Jo, du läste rätt. Med en luftvärmepump till dina solceller fixar du inomhuskyla som i princip är gratis. Så här går det till.

Det här är ingen häpnadsväckande nyhet eller teknisk landvinning. Det är däremot ett bra exempel på hur två olika klimatsmarta energilösningar kan jobba tillsammans för att ytterligare sänka dina energikostnader.

Solceller + komfortkyla = perfekt kombo

Allt handlar om dessa två grundfakta:

  1. På sommaren är ljustimmarna flest. Då producerar en solcellsanläggning som mest el. För de flesta betydligt mer än vad hushållet förbrukar.
  2. Sommaren är också den tid då vi använder inomhuskyla/komfortkyla/air condition som mest. Alla sådana system drar förstås el när de är i gång.

Alltså: med en liten del av överskottselen från dina solceller kan du driva din kylanläggning ”gratis” just under den tid du behöver den bäst. Resten av din överskottsel säljer du precis som vanligt.

Solceller + luftvärmepump = ännu perfektare kombo

Det bästa systemet för att få inomhuskyla tycker vi är med hjälp av en luftvärmepump. En luftvärmepump hjälper dig ju också – och framför allt – att minska dina uppvärmningskostnader under den största delen av året:

  1. Med en luftvärmepump får du 5 kilowattimmar (kWh) värme eller 5 kWh kyla för varje kWh solel från dina solceller. Den utväxlingen är svårslagen!
  2. Genom att kombinera två förnybara energilösningar minskar du ditt klimatavtryck samtidigt som du minskar dina energikostnader.

Välj rätt värmepump

Läs mer om olika värmepumpar och hur du hittar rätt för dig och dina behov här

Och välkommen att höra av dig till oss för gratis rådgivning om allt som rör din energi!

Mer om våra energilösningar Kontakta oss på Skånska Energilösningar