28 jul 2021

Lilla Trällekilla – hästar, harmoni och energi

Det finns en liten ridskola mellan Lyngby och Häckeberga där människor och hästar möts och där all stress bara brukar försvinna.

På Lilla Trällekilla finns Nilla och Mats, och här har de funnits sedan 2014 då de flyttade sin ridskola från Skabersjö hit.
– Det här är vårt drömställe. Vi kände direkt när vi kom hit att här vill vi bo, detta är vår plats, säger Mats.
– Här har vi hästarna ute på lösdrift dygnet runt, året om. Man märker stor skillnad på dem, mot tidigare när de stod på box halva dygnet. De är mycket mer harmoniska och friska – de också.

Energin i mötet mellan häst och människa

Lilla Trällekilla ligger alltså i Genarpstrakten i södra delen av vårt elnätsområde, och för Nilla och Mats är det naturligt att välja grön el från Skånska Energi. Fast på ridskolan finns redan stora mängder energi, av ett helt annat slag: den alldeles särskilda energi och harmoni som uppstår i mötet mellan häst och människa.

Ett andningshål i nuet

– Vi vill att stallet ska vara ett andningshål. Hit ska man kunna komma hur man än mår och bara vara i nuet en stund med hästarna, inte tänka på annat. Ja även föräldrarna som skjutsar sina barn hit får en stund för sig själva. Man brukar kunna se hur stressen liksom rinner av folk här, säger Nilla.
Det är hon som är ridlärare och ansvarar för elever och hästar, medan Mats enligt egen utsago ”sköter allt grönt, skönt och fågelkvitter.” Tillsammans har de skapat inte bara en trivsam ridskola utan också en vacker och rogivande plats.

En ridskola för alla

En plats som är för alla. Ridskolan har lektioner för både vuxna och barn, anpassade efter var och ens förutsättningar och i små grupper där alla blir sedda.
– En funktionsnedsättning till exempel behöver inte vara ett hinder för att lära känna en häst eller för att rida, tvärtom. Våra barn växer med hästarna, de får känna sig starka och att de kan. Allt handlar om att skapa positiv energi.

Lär känna hästen närmare

På Lilla Trällekilla finns 17 hästar och ponnier, och ridskolan har ett naturligt och nära samarbete med Trällekilla ridklubb, som är en ideell förening.
Den som vill göra lite mer än ta ridlektioner kan få en egen ”ansvarshäst” att ta hand om en dag i veckan.
– Då får du fixa lite extra med just den hästen: rykta och smörja sadel och träns, hjälpa till innan och efter lektioner med mera, säger Nilla.
– Det är ett fint sätt att lära känna en häst lite närmare, och ett bra sätt att prova på hur det skulle vara att ha egen häst.

Här kan du läsa mer om Trällekilla ridklubb Ursprungsmärkning