13 mar 2018

Linoljefärg och jordvärme i Genarp

Vad har Kungliga slottet i Stockholm gemensamt med Sultanpalatset i Istanbul?

Och med Eidsvollhuset i Norge, det nybyggda stadsbiblioteket i sydtyska Stegaurach, Swedenborgs lusthus på Skansen, Övedskloster, ja rentav Ribersborgs kallbadhus i Malmö – och många fler kända hus och byggnader? Jo, de är helt eller delvis målade med linoljefärg från Ottossons Färgmakeri i Genarp.

Bara naturliga råvaror

250 ton linoljefärg i en mängd olika kulörer och av högsta kvalitet lämnar årligen fabriken, som byggts ut flera gånger sedan starten 1999 och idag är världens största tillverkare av linoljefärg.

– Jag är konstnär i grunden och sögs in i intresset för färg under min utbildning på 1980-talet. Jag läste på, experimenterade och började göra min egen linoljefärg. Kollegor blev intresserade, jag sålde lite till dem, och 1989 startade jag firman, berättar Gunnar Ottosson.

När en byggmästare hörde av sig och efterfrågade linoljefärg till ett hus förstod Gunnar att marknaden var större än konstvärlden.
Linoljefärg är den färg som historiskt använts mest i Nordeuropa de senaste femhundra åren; fram till att de petroleumbaserade plastfärgerna slog igenom stort på 1950-talet. Idag är linoljefärg en nisch, men en nisch som växer – eftersom färgen är så bra ur miljö- och hälsosynpunkt.

– Vår färg innehåller bara naturliga råvaror: olika naturliga färgpigment med linolja som bindemedel. Linet är närodlat på gården Höjs Boställe utanför Kävlinge, och vi kokar linfröna till olja tillsammans med odlaren.

Sol, vind och jordvärme

”Ska du bygga borta vid det blåshålet?” fick Gunnar Ottosson höra när han köpte tomten i Genarps norra utkant för att bygga sin färgfabrik. Kommentaren sådde ett frö som grodde.

– Då började jag tänka på vindkraft och fick en vision om att vi skulle kunna bli självförsörjande på el och värme.

Första steget blev en jordvärmeanläggning 2001. Nästa blev ett 18 m högt vindkraftverk på 25 kW 2008. En jordvärmeanläggning och solceller. Och vid den senaste tillbyggnaden, gjord i år: fler solceller och ytterligare en jordvärmeanläggning.

– Nu är vi mycket nära 100 procent egen, förnybar energi, under 2018 kan det bli verklighet. Jordvärmen ger oss all värme vi behöver utan problem, och ett bra år kan vi producera 60 000 kW el, vilket täcker vårt behov. Men även om vi inte når ända fram så har vi förnybar vattenkraftsel från Skånska Energi som täcker upp, säger Gunnar Ottosson.

Skruttgrön och Hastingsgrå

Gunnar visar runt i fabriken, där mycket av arbetet görs manuellt. Denna tisdag förmiddag står en brunaktig umbrafärg på programmet: säckar med importerat färgpigment från en naturjord i Frankrike blandas med linolja och körs genom ett valsverk som krossar pigmenten, därefter tillsätts mer olja för glans och konsistens. Utöver standardfärgerna komponerar Ottossons Färgmakeri också egna kulörer, och ute på lagret finns många burkar med namn som väcker nyfikenhet.

Köpenhamnsgrön?

– En kund bad oss göra ”den där färgen som finns på dörrarna i Köpenhamn”, en mörkt svartgrön färg. Jag gjorde den, och så fick den heta.

Per Hans Blå?

– På en gård utanför Harlösa hade man skrapat fram en gammal blå färg som man ville måla med igen, och… tidigare ägdes gården av en Pär Hans.

Hastingsgrå?

– Artikelnumret på pigmentet vi använder till den färgen är 1066… det vill säga årtalet för slaget vid Hastings.

Skruttgrön?

– Färgen till Äpplets hus i Kivik!

Ardbeggrön?

– En dag kom en kund med en whiskyflaska – tom, men ändå – och ville ha färgen på etiketten.

Traditionell färgtillverkning och modernt miljötänkande hand i hand. För det belönades Gunnar Ottossons Färgmakeri tidigare i år med Lunds kommuns miljöpris.

– Genom åren har många har sagt att det inte går, att vi inte kan bli självförsörjande på bara förnybar energi. Men nu är vi där, så gott som. Vad man kan eller inte kan göra, det är ofta bara en inställningsfråga.

Är du också nyfiken på hur mycket ditt företag kan spara med en värmepumpsinstallation? Vår säljare Jenny hjälper dig med allt från besparingskalkyl, platsbesök och framtagning av värmepumpslösning.

Jenny Kvist
046-507 86 / 0410-72 51 70

jenny.kvist@skanska-energi.se

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Dag för smarta energilösningar! Kontakta Skånska Energilösningar.

Kontakta Skånska Energilösningar