2 jul 2021

Luftvärmepump med installation – läs vår snabbguide

Här är vår snabbguide till luftvärmepump med installation: så går det till, så mycket sparar du, så väljer du rätt modell.

Värmepumpen är sedan många år Sveriges vanligaste energilösning. Med en värmepump som navet i ditt energisystem får du förnybar och klimatsmart värme och ibland även kyla - samtidigt som du minskar din förbrukning och dina kostnader. 

Två sorters luftvärmepumpar

Det finns framför allt två sorters luftvärmepumpar: luft/luft-värmepump och luft/vatten-värmepump.

 • Luft/luft-värmepump. En luft/luftvärmepumpar omvandlar energin i uteluften till värme i form av varm luft. Den varma luften sprids sedan via en tyst och effektiv fläkt i ditt hus. Du som har direktverkande el kan sänka dina värmekostnader med så mycket som 50 procent när med en luft/luftvärmepump.
 • Luft/vatten-värmepump. Även en luft/vattenvärmepump omvandlar energin i uteluften till värme, men i form av varmt vatten. Luft/vattenvärmepumpen är kopplad till ett system med radiatorer (varmvattenelement) i ditt hus. En luft/vattenvärmepump fortsätter att leverera energisnål värme även när utetemperaturen närmar sig minus 20 grader, och kan sänka dina värmekostnader med upp till 70 procent.

3 fördelar med luft/luft-värmepump

 1. Komfortkyla/luftkonditionering ”på köpet”. Luft/luft värmepumpen ger värme kalla dagar, men också kyla varma dagar.
 2. Mindre investering. En luft/luft värmepump är den värmepump som är billigast att investera i, och har även låga underhållskostnader.
 3. Enklare installation. En luft/luft värmepump behöver inte kopplas till ett vattenburet värmesystem och är därmed enklare att installera, med en utedel och en innedel.

3 fördelar med luft/vatten-värmepump

 1. Nästan lika bra som bergvärme. Med en luft/vatten värmepump kan du sänka din energiförbrukning för varmvatten och värme med upp till 70 procent. Det är nästan lika bra som ett bergvärmesystem (upp till 80%).
 2. Bra för mindre hus/tomt. Till skillnad från ett bergvärmesystem behövs ingen borrning eller andra ingrepp på din tomt, som inte heller behöver ha en viss yta eller markförutsättning.
 3. Räkna hem på 5-7 år. Sett till vinsten är investeringen i en luft/vatten värmepump förhållandevis låg, särskilt om du redan har ett vatteburet värmesystem eller vattenburen golvvärme. Pay pack-tiden, det vill säga tiden det tar att tjäna in investeringen, ligger normal på 5-7 år.

Installation av luftvärmepump

 • Du kan inte installera din luftvärmepump själv. För en luft/luft värmepump krävs hjälp av en elektriker och för en luft/vatten värmepump både VVS-installatör och elektriker.
 • OBS! att VVS-installatören måste vara auktoriserad för att arbeta med den aktuella modellen för att värmepumpens garantier ska gälla. 
 • Köper du din värmepump av Skånska Energi ingår allt arbete med installation och även nedmontering och borttransport av ditt gamla värmesystem.

Livslängd och garantier

 • Med rätt installation och regelbunden service har dagens värmepumpar en livslängd på cirka 20 år.
 • Vi på Skånska Energi erbjuder dig garanti på värmepumpen. Din garanti börjar gälla i samma ögonblick som din värmepump installerats. 

Du tjänar på att byta en gammal värmepump

Har du en 10-15 år gammal värmepump därhemma? Då är chansen stor att du tjänar på att byta till en ny även om den gamla fungerar. Här är varför:

 • En nytillverkad värmepump har bättre prestanda och hjälper dig spara (ännu) mer energi och minska dina kostnader ytterligare på sikt. Särskilt i kombination med ett serviceavtal.
 • För en värmepump som är tio år eller äldre börjar den tekniska livslängden gå mot sitt slut. Då är det bättre att byta i god tid än att dra på sig för stora reparationskostnader.
 • Vi på Skånska Energi gör gärna ett kostnadsfritt hembesök där vi kontrollerar statusen på din värmepump. Sedan kan vi ge offert på vad en eventuell service eller reparation för att förlänga livslängden på den kan kosta, jämfört med kostnaden för en ny värmepump och de fördelar som följer med den.

Alltid gratis rådgivning

 • Hos oss på Skånska Energi och Skånska Energilösningar får du alltid gratis rådgivning. Inte bara om värmepumpar utan om hela din energisituation.
 • Väljer du oss som leverantör av din nya värmepump, så tar vi ansvar för hela processen: från förslag på ny värmepump utifrån behov och förutsättningar på plats till installation och driftsättning av den nya – samt eventuell bortforsling av en gammal pump. Våra kunder kan alltid få ett totalpris, där allt ingår.
Läs mer om våra värmepumpar

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal