29 mar 2021

Lunchenergi till vårdpersonalen i Lund

Att skänka stödmåltider till vårdpersonal under pandemin. En lysande idé som ger extra energi till dem som behöver den allra mest.

Det var för lite mer än ett år sedan, i mars 2020, som de fick denna lysande idé: Åsa Lovén, Petter Lorensson och Ida Lovén Strauss som äger och driver tre restauranger på universitetsområdet i Lund: Moroten & Piskan, Stamstället och Café Lux.
– Vi var många då som funderade på hur man skulle kunna hjälpa de som sliter så hårt i sjukvården. Samtidigt behövde vi fundera över hur vi själva skulle överleva. När hela universitet gick över till distansundervisning förvann en jättestor del av våra gäster i ett slag, minns Åsa Lovén.

Snart fyra tusen portioner

Idén, som så många andra bra idéer, är lika enkel som självklar – när den väl har kläckts:
– Vi tänkte att den som vill ge stöd till vårdpersonalen kan köpa en portion mat hos oss, eller flera. Så lagar vi och levererar till olika vårdavdelningar där behovet är som störst.
Sagt och gjort. Gensvaret har varit mycket stort från såväl privatpersoner och enskilda givare som företag och organisationer. Efter lite mer än ett år är initiativet på väg mot fantastiska fyra tusen skänkta lunchportioner.

Uppskattning och energi

Var och en av dem är inte bara en portion god, vällagad och näringsrik mat, utan även en portion uppskattning och avlastning till någon av dem som får slita hårdast under pandemin och vars insats betyder så mycket för oss alla. En portion energi att orka vidare.
– Under första vågen i våras, då Skåne inte var så hårt drabbat, levererade vi mat framför allt till avdelningarna för intensivvård och covid-patienter. Men sedan andravågen slog till i höstas är det annorlunda. Nu går verkligen hela sjukvården på knäna med allt fler trötta och utslitna, så nu ger vi till alla dess delar. Vi får ofta tips från vårdpersonal om vilka som har det extra tungt just nu, berättar Åsa.

Serverar lunch varje dag

Själv har Åsa och hennes kollegor det inte heller så lätt. Sedan universitetet stängde helt den 19 januari är campusområdet ännu ödsligare, gäster och beställningar ännu färre. Men de tre restaurangerna håller likväl öppet och fortsätter servera lunch varje vardag mellan 11 och 14: Moroten & Piskan vid LTH, Stamstället på BMC och Café Lux. Så, är du sugen på mat av hög kvalitet på säsongens råvaror, varför inte i kombination med en uppfriskande lunchpromenad – då vet du vart du ska gå!

Åsa, till sist: vad ger dig hopp och energi att kämpa vidare?

– Det har varit ett fruktansvärt jobbigt år, för oss liksom för många i restaurangbranschen. Samtidigt har arbetet med stödmåltider gett oss oerhört mycket, både stolthet och energi. Jag får hopp när jag tänker på vaccin till alla, på vår och värme, på en höst där universitetet öppnar och vi kan återgå till någon slags normalitet. Och när jag drömmer om semester!

Vi på Skånska Energi är glada över att bidra med stödmåltider. Vill du själv ge en portion mat till vårdpersonal?
Gå in på Facebooksidan ”Stötta ditt stamställe vid Lunds universitet” och läs mer eller mejla Åsa på info@morotenpiskan.se

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning