10 jul 2024

Många bäckar små. Smarta tips för att spara vatten i sommar.

Borsta tänderna, duscha efter träningspasset, koka potatis, skölja jordgubbar, tvätta små händer, diska tallrikarna från sommarlunchen… det är lätt att vi tar det för givet. Men vi behöver hjälpas åt att använda det hållbart. Vi pratar förstås om vårt vatten, vår viktigaste naturresurs. 

Under ett dygn använder vi ungefär 140 liter vatten per person, kan vi minska det med låt säga 10 liter per dygn sparar vi 3650 liter på ett år. Och det utan att vi egentligen behöver tumma på bekvämligheterna. Det finns många enkla medel och smarta val vi kan göra, ofta handlar det om små förändringar i vardagen som kan bli till nya vanor, och som i slutänden gör att vi tillsammans kan spara massor av vatten. Det går dessutom åt mycket energi för att producera dricksvatten, så även här finns resurser att spara.  

Många bäckar små gör en stor å som bekant, och här kommer några tips på hur du och din familj kan spara mycket vatten. 

Laga droppande kranar 

En droppande kran kan förbruka så mycket som 55 liter per dygn. Så fixa droppande kranar, rinnande toaletter och läckande ledningar så snart du kan. 

Ha en kanna vatten i kylen

 Fyll en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet. Då slipper du låta vattnet rinna tills det är kallt varje gång du är törstig. 

Använd diskmaskinen

 Det är mer energismart och går åt mindre vatten att diska i diskmaskin jämfört med att diska för hand. Har du ingen diskmaskin så använd diskhon eller en balja. 

Fyll tvättmaskinen

 Då sparar du stora mängder vatten, och är det dags att köpa en ny – titta på vattenförbrukningen, det kan skilja sig åt mellan maskiner. 

Duscha istället för att bada

 Det går åt cirka 150 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Så ta en dusch istället, en dusch på tre minuter drar ca 36 liter, stor skillnad alltså. Bonustips: vad har du för munstycke? här kan finnas ännu mer vatten att spara.  

Stäng kranen när du borstar tänderna 

 Om du stänger kranen när du borstar tänderna eller rakar dig sparar du upp till 6 liter vatten varje minut. 

Samla regnvatten i en tunna

 Om du bor i hus. Och använd det till att vattna dina växter med. Dessutom helt gratis!  

Vattna tidigt eller sent 

Tänk på att vattna på morgonen eller på kvällen, mitt på dagen avdunstar det snabbt om det är varmt. 

Vattna inte gräsmattan 

Den klarar sig och kan återhämta sig även efter en långvarig torka. Det kan gå åt upp till 300 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.