13 feb 2023

Med hjärta och glöd i Askeröd

Askeröds IF är en liten fotbollsklubb med en stark anda och ett populärt mellanskånskt mellandagsarrangemang: Askecupen.

Mitt i Mellanskåne, mellan Vombsjön och Ringsjön och mellan E22:an och väg 13, ligger lilla Askeröd. 29 hektar stort med 115 invånare (2020), tillhörigt Hörby kommun. Byn är även hem för Askeröds IF, en liten idrottsförening som in i sitt åttionde verksamhetsår (grundad 1924) sedan länge endast ägnar sig åt fotboll. Herrlaget ligger i sexan, damlaget i fyran*, pojk- och flicklag finns i olika åldrar.

Askecupen – en kär tradition

Dagarna mellan jul och nyår innebar ett alldeles särskilt och kärt återseende för klubben: efter två års uppehåll på grund av pandemin kunde Askeröds IF återigen stå värd för Askecupen.

– Askecupen är en inomhusturnering i futsal för både pojkar och flickor och damer och herrar. Cupen har uppåt trettio år på nacken och hette tidigare Frostacupen, så det här är en kär tradition för oss. Det var jättekul att vara tillbaka med cupen igen, berättar Rickard Persson, ordförande i Askeröds IF.

61 lag och många eldsjälar

Turneringen ägde rum i Lågehallen i Hörby under fyra dagar, med hela 61 deltagande lag i åtta olika ålderskategorier. Ett stort arrangemang för en liten förening.

– Vi är bortskämda i Askeröd med många fina människor som ställer upp ideellt, och så var det den här gången också. Vi brukar prata om Askerödsandan, en speciell känsla för föreningen, ett hjärta, en glöd och en stolthet… jag har själv haft den sedan jag kom till klubben när jag var 13. ”Kan man verkligen bedriva fotbollsverksamhet där ute i den där lilla byn”, brukar folk undra.

Det kan man! Och man kan göra det ännu bättre sedan den första oktober ifjol. Då invigdes nämligen byns egen konstgräsplan Kya-Vallen.

– Vi hoppas få in fler ungdomar nu och att föreningen fortsätter växa. Och så fyller vi ju 80 nästa år, det ska vi förstås fira!

Askeröds IF är en av de idrottsföreningar i vår närhet som Skånska Energi stöder och samarbetar med.

 

– – –

*Det måste i detta sammanhang också nämnas att damlaget faktiskt spelat en säsong, 1978, i division 1, då den högsta nivån i Sverige. I Maratontabellen för Högsta damserien i Sverige 1978-2022 återfinns också mycket riktigt Askeröds IF, en bit ner från ledande FC Rosengård: på 91:a plats (av 115 lag) med 12 inspelade poäng.

Läs mer intressant och energigivande