21 feb 2024

Mer energi: 7 snabba boostar

Lite grått och segt i februari? Här är sju snabba sätt att vakna till och få en dos ny energi om du är trött.

Att hitta rätt energi, tillräckligt med energi och så bra energi som möjligt för att klara av vardagen och livet. Det är något vi väl alla vill och något som de flesta av oss ständigt strävar efter. Här ska vi inte ge de stora svaren och livsomvälvande lösningarna, utan istället några lätta och kanske också lite roliga tips på hur du kan få en liten dos ny energi när du behöver det. Prova några av följande små knep och se vilka som passar just dig!

1. Pigga upp dig med kallt vatten

Kallt vatten piggar upp – och det på olika sätt. Har du svårt att varva upp på morgonen? Ta en 30 sekunder lång kall dusch. Då kommer blodcirkulationen igång och vi lovar att du vaknar till ordentligt! För drastiskt? Prova då istället någon gång under dagen att dricka ett glas iskallt vatten, kanske istället för den där extra koppen kaffe. Eller, prova att stänka lite kallt vatten över ditt ansikte, gnugga en iskub på dina armar eller spola kallt vatten på handlederna.

2. Ta en kort promenad

Ta en kort paus från vad du nu håller på med och gå ut på en kort, rask promenad. Tio minuter räcker fint för att få igång blodcirkulationen och ge dig lite frisk luft och uppiggande sinnesintryck. Tar du promenaden direkt på morgonen får du en finfin start på dagen.

3. …eller stå åtminstone upp lite grann

För dig som har ett stillasittande jobb eller dito vardagstillvaro är det jätteviktigt att få in aldrig så små och korta avbrott i stillasittandet. Hinner du inte ta den där promenaden just idag? Res dig åtminstone upp med jämna mellanrum, ett par gånger i timmen helst. Ställ dig upp och skaka dina armar och ben, spring på stället, vicka på tårna eller vad du vill – så kommer energin tillbaka.

4. Planera in ett skratt

När vi skrattar frigörs endorfiner i kroppen som ger oss känslor av lycka och välbehag – och ny energi. Så se till att skratta varje dag och gärna varje timme (eller varannan). Ta några minuter och låt dig roas av ett meme eller en video, eller försök komma ihåg senaste gången du gapskrattade och åt vad (eller vem).

5. …eller en gäspning

Ligger inte skrattet nära till hands just idag? Kör några gäspningar istället! Forskning har visat att gäspningar fyller en viktig funktion för kroppens förmåga att återhämta sig och alstra energi, samt för hjärnans förmåga att ”starta om”. Att gäspa kan vara på en gång avslappnande och uppiggande, prova så får du se. Och du behöver inte vara trött för att gäspa.

6. Väck hjärnan

Ett annat bra sätt att piggna till och få lite ny energi är att väcka din hjärna till liv genom att låta den göra något annat eller oväntat. Ta en kort paus och lös lite korsord eller sudoku. Prova att göra någon vardaglig aktivitet som att hälla upp ett glas vatten eller ordna på skrivbordet – fast med slutna ögon. Eller använd den andra handen till musen vid datorn eller gaffeln vid lunchtallriken. I alla fallen så skärper du dina sinnen och aktiverar hjärnan.

7. 20-20-20-regeln

Den så kallade 20-20-20-regeln är primärt till för att skona dina ögon från att bli för trötta framför skärmen, men den kan även fungera för en snabb dos energi. Regeln går ut på att du var 20:e minut ska titta upp och bort från din skärm i 20 sekunder – och då titta på något som är cirka 20 fot eller sex meter bort. Vem vet – i bästa fall så fastnar din blick på något så pass intressant att du reser dig och går iväg en sväng också 😊