1 jan 2024

Mer energi: ge dig ut i naturen

Att vistas ute i naturen är inte bara trevligt i största allmänhet, det har en lång rad bevisade fördelar för din hälsa, ditt välmående och dina förmågor. Naturen ger dig mer energi, helt enkelt.

Läser du det här så sitter du – eller står eller ligger – framför en skärm av något slag. Vi är glada att du hittat hit till vår hemsida och till det här blogginlägget, men vi är också lite bekymrade. Bekymrade över hur mycket tid vi egentligen tillbringar med våra skärmar och hur stor del av våra liv som vi vistas inomhus.

90 procent av vår tid är inomhus

Forskning visar att vi i vår del av världen i genomsnitt lever 90 procent av vår tid inomhus. Och att vi har någon slags skärm framför oss 8 timmar och 41 minuter varje dygn. Kan det verkligen stämma? Ta en minut och gör en överslagsräkning för hur det ser ut för dig själv en vanlig dag, eller vecka. Kanske inte riktigt så mycket? Men säkerligen väldigt många timmar likväl, eller hur? Exakt hur det ser ut för var och en av oss varierar, men rent generellt så är en stillasittande livsstil och mycket skärmtid inte särskilt bra för oss. Dålig fysisk form, sömn- och koncentrationssvårigheter, oro, stress, nack- och ryggproblem, huvudvärk med mera är några symptom.

Må bättre i naturen

Dessbättre finns det ett väldigt enkelt sätt att snabbt må bättre som är i princip helt gratis: ge dig ut i naturen en stund! Att en dos frisk luft gör dig väl och att fysisk aktivitet alltid är bra vet du säkert. Men kanske inte vilka hälsofördelar det ger dig att få det ute i en naturmiljö? De senaste trettio åren har en hel del forskning gjorts på området, och beläggen är nu många. Att vistas ute i naturen motverkar stress, stärker den kognitiva förmågan och förbättrar den psykiska hälsan.

Så minskas stressen

Flera studier har undersökt hur puls, blodtryck och halten av stresshormoner förändrats till det bättre efter en stund i naturen jämfört med före. Du blir lugnare av att vara i naturen, oavsett om du tar en rask skogspromenad eller bara slår dig ner i en glänta en stund.

Så förbättras koncentrationsförmågan

Forskning visar att vår tankeskärpa återhämtas och förbättras av att vara i naturen, och det gäller människor i alla åldrar. Äldre återhämtar sig bättre i naturen än inomhus. Barn med ADHD-diagnos har visats få lindrade symptom av vistelse i naturen.

Så ökar kreativiteten

Att vi återhämtar vår koncentrationsförmåga bättre i naturen innebär också att vår kreativitet ökar i naturen. Under en skogspromenad utan skärmar som abonnerar på din uppmärksamhet kan tankarna få vandra fritt de med. Under fyra dagar i naturen ökade deltagarna i en amerikansk studie sin förmåga att lösa problem med femtio procent.

Så blir humöret bättre

Forskning visar också att vi blir på bättre humör av att vistas i naturen. I en studie upplevde deltagarna efter en och en halv timmes promenad i skogen mindre oro och negativa känslor än efter en lika lång tur i stadsmiljö. Annan forskning visar hur vi blir både piggare och gladare av rörelseträning utomhus jämfört med inomhus. Redan efter fem minuters fysisk aktivitet utomhus kan en positiv effekt på humöret märkas. Det kan bli dagens fem viktigaste minuter!

Alla har inte nära till naturen varje dag, men de flesta av oss har en park eller ett grönområde inom räckhåll. Och med tanke på de fantastiska hälsofördelarna, visst kan det också vara värt en liten omväg! Tack för att du läste det här – gå nu ut en sväng och ha det så bra 😊