4 okt 2023

Mer energi: Så börjar du vinterbada i höst

Att vinterbada ger underbara energikickar och är även bra för hälsan. Tidig höst är bästa tiden att starta, så här är våra råd och tips för hur du kommer igång med kallbaden.

Kallbad och vinterbad har blivit mycket populärt de senaste åren. Fler och fler vågar prova och fler och fler fastnar för – ja en del verkar nästan bli beroende av – en frisk vana som ger massor av extra energi. Så, vad säger du: är du redo att bli med i Team Vinterbad? 😊

 

Just nu, tidig höst, är nämligen den perfekta tiden att börja kallbada. Temperaturerna i sjö och hav är ännu milda, på sina håll ännu på sommarnivåer med femton grader och mer. Börjar du bada regelbundet nu vänjer du kroppen gradvis och badvis vid lägre temperaturer.

 

5 tips till dig som är nybörjare

  1. Vänj dig gradvis. Börja kallbada tidigt på hösten och fortsätt sedan bada regelbundet. Bastu innan vinterbad är inte nödvändigt, men underlättar. Prova även att duscha kallt hemma några gånger för att vänja dig vid känslan.
  2. Korta dopp, huvudet torrt. Börja med korta dopp på cirka 5-20 sekunder, öka efter hand. Doppa inte huvudet de första gångerna om du inte vill. Bada med mössa för lite extra skydd.
  3. Bada från brygga med stege. I början är det enklast och säkrast att bada från en brygga med stege. Då kan du ta dig upp lätt och har något att hålla i hela tiden om du vill.
  4. Bada inte ensam. Ha alltid sällskap när du är ny på att kallbada. Om ni är två, så turas om att bada.
  5. Andas långsamt. Innan du går i, fokusera på lugna, långa, jämna andetag och försök hålla dem under hela doppet. Det ger ett lugn till kroppen och en känsla av kontroll.

 

5 saker du kan förbereda

  1. Byt om i förväg. Se till att ha badkläderna på dig i förväg, så hinner du inte bli kall av att byta om precis innan du doppar dig.
  2. Sittunderlag, mössa, vantar, badskor. Efter badet är kroppen väldigt utsatt för kyla, särskilt om det blåser och särskilt kroppsdelarna längst ut: händer, fötter och huvud. Se därför till att ha mössa och vantar nära tillhands och ett sittunderlag att stå på eller badskor.
  3. Varma och praktiska kläder. Efter badet vill du få på dig kläder så fort som möjligt. Välj därför gärna lösare kläder som går snabbt att ta på och förbered genom att lägga upp dem i rätt ordning. Ett lager varma ytterkläder är förstås också bra.
  4. Varm dryck. Inte nödvändigt, men oj så gott det kan både göra och smaka med en kopp av något varmt efter badet.
  5. Rör dig efteråt. Kroppen behöver få upp värmen igen efter kallbadet, så se till att röra dig lite efteråt. Sitt inte still, promenera gärna eller håll igång lite på annat sätt.

 

Lycka till, och kom ihåg: du ångrar aldrig ett bad 😊