19 feb 2024

Mer energi: tips på sportlovskul

Letar du efter något kul att hitta på med eller för barn och barnbarn under sportlovet? Det händer mycket roligt runtom i Skåne. Här har vi samlat några tips.

Med en bit kvar till våren kommer sportlovet verkligen som ett välkommet avbrott i vintervardagsveckornas lite gråa lunk, eller hur? Vecka 8 är det som gäller i Skåne, det vill säga från den 19:e till den 25:e februari.

Har du barn eller barnbarn eller annan bekantskap med sportlovsfirare och därtill lite eller lite mer tid över för att hitta på något? Vad kul! För en sak är säker: ni behöver inte fara till fjäll eller alper för att göra något roligt, mysigt eller spännande på lovet: det händer massor av roligt runtom i Skåne. Här har vi valt ut bara några tips på energirika och kreativa aktiviteter. Håll till godo!

1. Sportlovskul ute i naturen

  • Bli spårexpert i Fulltofta. Fulltofta naturcentrum, strax öster om Ringsjön och norr om Hörby, arrangerar en kul och intressant tipsrunda om skogens djur längs den vackra Ravinslingen. Ta en lätt vandring och lär känna några av våra vilda djur och lär dig känna igen deras spår. 17-25 februari. Gratis.
  • Skapa med grenar. Det händer mer på Fulltofta naturcentrum: torsdag 22/2 11.00-16.00 kan barn och vuxna från fem och uppåt prova att göra hantverk med grenar. Skapa din egen klädhängare, ett djur med mera. Gratis men begränsat antal deltagare åt gången, så kortare väntetid kan förekomma.
  • Känn igen buskar och träd. Söndag 25/2 10.00-13.00 anordnar Naturskyddsföreningen i Skurup en vintervandring i Rydsgårdsområdet med fokus på växter i vintervila. Lär er känna igen buskar och träd på deras knoppar och bark med mera. Gratis. Samling på Skurups torg 10.00 och avfärd därifrån (för detaljer om möjlighet till samåkning för dig som inte har bil, läs mer på Naturskyddsföreningen Skånes hemsida). Klä dig varmt och ta med lite fika 😊

2. Sportlovsteater

Magin i att tillsammans se en livs levande teaterföreställning på plats är värdefull på så många sätt. Här är tre aktuella föreställningar för olika åldrar:

  • Jag och Bettan (6-9 år). Teater 23 på Djäknegatan i Malmö sätter upp denna pjäs, fritt baserad på den Augustprisnominerade boken Bettan av Marie Norin och Elisabet Ericson. Genom countrydoftande sångnummer, humor och dråpliga situationer berättar Jag och Bettan om hur det kan vara att längta efter sällskap men känna sig kvävd av en kompis. Och hur viktigt det är att sätta gränser. Spelas måndag 19/2 11.00 och 13.00 Biljett behövs.
  • Den hemliga trädgården (8-12 år). Teater 23 ger också denna spännande berättelse om två ensamma och oälskade barn som upptäcker livet tillsammans, den hemliga trädgården och varför ingen vill svara på vem det är som gråter om nätterna. Spelas fredag 23/2 13.00 och 18.00. Biljett behövs.
  • HUSSEIN – En romantisk komedi om att öppna sitt hjärta (från 13 år). Spelas på Månteatern på Bredgatan i Lund. Hussein flyttar in hos en familj. Han kommer från ett krig och kämpar nu för att få uppehållstillstånd i Sverige. Familjens dotter, Disa, är inte särskilt förtjust, hon tycker att de har det bra som de har det. Hussein är en romantisk komedi om att komma till ett land, vara tacksam över det man får och finna kärleken där man minst anar det. Spelas tisdag 20/2 19.00 och onsdag 21/2 14.00.

3. Busfrön, bokbindning, nycirkus – och leksaker!

  • Tjuvstarta odlingen med busfrön. Är det inte lite busigt att börja så frön redan nu? Den frågan ställer man på Botaniska Trädgården i Lund och bjuder in till att så frön som är båda vilda och tama – frön till plantor som först får växa inomhus och som kan sättas ut när ljuset och värmen kommer. 19-23/2 12.00-15.00. Gratis.
  • Skapa och bind din egen bok. På Form/Design Center vid Lilla Torg i Malmö visar konstnären Sussi Ramlind hur du skapar din egen bok – från enklare pappersvikningar till mer avancerade metoder som japansk bokbindning. Tid: onsdag 21/2 och fredag 23/2 14.00-16.00. Gratis, men antalet platser är begränsat och anmälan krävs, läs mer på Form/Design Centers hemsida. Det finns också en drop in-verkstad utan anmälan lördag 24/2 11.00-17.00 och söndag 25/2 12.00-16.00.
  • Testa nycirkus i Helsingborg. Låt din inre cirkusartist blomma upp och upplev glädjen och färgerna i nycirkusens värld under ett par spännande timmar. Prova jonglering, akrobatik och clownkonster med vägledning av nycirkuspedagoger, gärna tillsammans med familj och vänner. Det är Dunkers kulturhus som arrangerar, platsen är Tryckeriet på Vasatorpsvägen 1b i Helsingborg. Ålder 6-19 år. Tid: måndag 19/2 10.00-12.00 och 13.00-15.00. Gratis, drop in (ingen anmälan).
  • Leksaksmuseet i Eslöv. 940 Barbiedockor, 5 100 leksaks- och modellbilar, 9 000 tennsoldater – och mycket mer! Leksaksmuseet i Eslöv har ett brett utbud av äldre och nyare leksaker att visa upp, från världar av smurfar, playmobil och lego till en exposé över tv-spelskonsoler från 1977 och framåt – samt förstås en enorm modelljärnväg. 19-24/2 12.00-16.00. Entréavgift. Kvarngatan 25 i Eslöv (2 minuter att gå från tågstationen).