20 nov 2020

Ny månad, nytt elbilsrekord – så laddar du bäst

Nybilsförsäljningen har i pandemins skugga minskat totalt sett – men andelen laddbara fordon bara fortsätter öka. Glöm inte grön el till din elbil – och rätt laddlösning.

Aldrig har vi haft så många elbilar i Sverige som nu!

OK, det där är ju faktiskt ingen sensationell nyhet. Glädjande förstås, men knappast förvånande. Vi har ju påbörjat omställningen till en fossilfri fordonsflotta ganska nyligen, och kommersiellt gångbara elbilar har inte funnits på marknaden så länge. Därmed är det fullt logiskt att elbilarna nu bit för bit blir fler och fler.

Vad som däremot är desto mer anmärkningsvärt och riktigt häftigt är att själva ökningen av antalet elbilar fortsätter öka. För varje månad. Titta på de här siffrorna:

Juli: totalt 131 509 laddbara personbilar i Sverige.
Tillväxt: 57 procent sedan juli 2019.

September: totalt 146 441 laddbara personbilar i Sverige.
Tillväxt: 65 procent sedan september 2019.

Oktober: totalt 155 175 laddbara personbilar.
Tillväxt: 70 procent sedan oktober 2019.

En av fyra nya bilar elbil

I stort har Coronapandemin påverkat bilbranschen negativt. Försäljningen av nya fordon har totalt sett minskat. Men såväl efterfrågan på laddbara fordon bara fortsätter att öka. Här är en trevlig och mycket spännande siffra till:

  • Under de sju första månaderna av 2020 var de laddbara personbilarnas andel av det totala antalet nyregistrerade personbilar 26,5 procent.

En av fyra nya bilar är alltså en elbil av något slag.
Det är en bra bit kvar av den där omställningen. Men oj, vad det går framåt!

Grön el till elbilen

Funderar du själv på att skaffa elbil? Har du redan gjort det? Vad bra! Men tänk på en sak: din elbil är inte grönare än elen du laddar den med. Helt eldrivna fordon ger inga koldioxidutsläpp alls när vi använder dem, men elen som driver dem kan ha gjort det. Laddar du din elbil med kolkraftsel, till exempel, bidrar du till fortsatta koldioxidutsläpp och till produktionen av smutsig el, även om din egen bil inte släpper ut ett milligram CO2 när du kör den. Så, väljer du elbil för att minska din klimatpåverkan och bidra till en bättre miljö – glöm inte att också välja grön el när du laddar din elbil.

Så hittar du rätt laddlösning

Elbil, check.
Grön el, check.
Återstår: den laddlösning som passar dig bäst. Vi på Skånska Energi har ett brett utbud av laddlösningar för villa, bostadsrätt, fastighet och företag, och vi har kompetensen att skräddarsy en lösning för dig, ditt hushåll, din bostadsrättsförening eller arbetsplats.

För dig som bor i villa eller annat eget hus, läs vår guide Allt du behöver veta om laddbox till din elbil

För dig som bor i bostadsrätt, läs våra tips om Laddstation till bostadsrätt

Har du frågor? Vill du veta mer? Mejla Cecilia Ekman på Skånska Energilösningar eller ring henne på 070-659 71 98,


- - -
Källa info/statistisk om laddbara fordon: powercircle.org, elbilslandet.se.

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning