15 okt 2021

Ny station till nya Södra Sandby centrum

Nu sätter vi en ny transformatorstation på plats i Södra Sandbys bykärna – med dubbel kapacitet för centrums framtida utveckling.

Guldklocka och pension för en transformatorstation? Tyvärr inte, men ett tack för lång och trogen tjänst och en sista klapp på betongväggen blev det – innan rivningen.

Dags att byta

Sedan tidigt 1970-tal har vår transformatorstation invid Soldatgränd och Centrumhusets parkering levererat ström till boende och verksamheter i centrala Södra Sandby.
– Men nu hade den nått sin tekniska livslängd. Huset hade sina sprickor, grejorna inuti var gamla. Även om de har fungerat hur bra som helst ända in i det sista så var det dags att byta, säger Thomas Frick, projektingenjör på Skånska Energis elnätsavdelning.

Klart i mitten av november

Sagt och gjort: på några timmar var den gamla stationen jämnad med marken, och inom en veckas tid är en ny på plats. Dock krävs förstås vissa arrangemang för att stationsbytet ska märkas så lite som möjligt för våra abonnenter.
– Under riv- och byggtiden har vi kopplat in en provisorisk transformatorstation som fixar strömmen till området. Efter att vi har satt den nya stationen på plats följer ett par veckor av installationsarbete, men i mitten av november ska allt vara klart

Marginaler för framtiden

Den nya transformatorstationen är betydligt mindre – men den har dubbelt så stor kapacitet som sin föregångare.
– Idag försörjer stationen inte mer än ett hundratal abonnenter, även om Centrumhuset med ICA förstås har en rätt stor elförbrukning. Vi har likväl valt att sätta in två transformatorer istället för en för att ha goda marginaler inför framtida utbyggnad i bykärnan.

Ny elnätsstation monteras i Södra Sandby

Mycket på gång i Centrum

Ja stationsbytet framtår utan tvekan vältajmat, för det finns många alltmer konkreta planer och idéer för att utveckla Södra Sandby Centrum. I Lunds kommuns förslag till planprogram för byn ingår bland annat 300 nya bostäder i bykärnan, där det även anses finnas underlag för flera nya butiker, caféer och restauranger. Invid Revingevägen håller kvarteret Kryptan som ska rymma både bibliotek och vårdcentral på att färdigställas i detta nu.

Så vi på Skånska Energi gör som vi brukar: ser till att vara redo och ser framtiden an med spänning 😊

Skånska Energi arbetar lokalt i Södra Sandby