10 sep 2021

Ny uppvärmning sänker dina kostnader - och kom ihåg rot-avdraget

Är det dags att byta värmepump? Eller serva den du redan har?

Både installation och service görs bäst nu – så slipper du värmetapp medan installationen pågår. Dessutom närmar året sig sitt slut. Kanske har du rot-avdrag kvar?

Det är fortfarande värme i luften men innan vi vet ordet av är det minusgrader i Skåne igen. Men en ny modern värmepump kan sänka dina uppvärmningskostnader.
– Det kan vara en värmepump som utvinner energi ur luften, en solcellsanläggning eller så kan det handla om geo-energi där energin hämtas ur jorden i form av jord- eller bergvärme, säger Johan Skalin, försäljningsansvarig på Skånska Energilösningar.
Vilken teknik som än väljs så har de en sak gemensamt: Mängden el kunden behöver köpa minskar ”ganska radikalt”, som Johan Skalin uttrycker det.

En luft-vattenvärmepump kan spara pengar

Arbetskostnad för nyinstallation eller utbyte av värmepump ger dig rätt till ROT-avdrag, och installerar du solceller finns även grön-teknik-avdrag, (läs mer nedan).
Om du har en villa med direktverkande el (elpanna) kan du spara många tusenlappar varje månad under vintern på att byta. Likaså om du värmer upp huset med gas.
– Vi är inte bara ett energibolag som säljer kilowattimmar till dig, vi vill hjälpa dig att påverka din förbrukning. Ett sätt att få ner räkningen är att installera en ny luft-vattenvärmepump, säger Johan Skalin.

Vattenburen värme eller luftburen?

Skånska Energilösningar hjälper till med att ta fram den lösning som passar dig som kund bäst.
– Vi kommer ut på plats och dokumenterar. Det kan gälla hur och var värmepumpen ska installeras, om det ska vara vattenburen värme eller luftburet. Hur ditt tak är konstruerat och på vilken del av taket solcellerna ger bäst produktion. Vi kan också tipsa om var du bäst installerar din laddbox, berättar Johan Skalin.
Har du en gammal panna kan den plockas bort samtidigt som du installerar en ny lösning.

Grön el minskar din klimatpåverkan

Han menar att Skånska Energis helhetstänkande när det gäller energilösningar går hand i hand med ett tydligt fokus på att endast använda grön el.
– Många tänker på klimatpåverkan och hur de kan minimera den. Självklart behöver en värmepump el för att fungera, men jämfört med direktverkande elvärme får du ut mer effekt av en värmepump per kilowattimme, säger Johan Skalin och avslutar:
– Det handlar om att kunden ska få valuta för sin investering. Kan vi hjälpa våra kunder att minska sina utgifter och använda pengarna till roligare saker än att betala räkningar så gör vi gärna det.

 

Fakta

Rot-avdrag och skattereduktion för grön teknik
Rot-avdrag gäller för att installera, reparera och byta ut värmepannor, värmepumpar och solvärmesystem samt det markarbete som krävs för värmeförsörjning.
Skattereduktion för grön teknik ges för:
Installation av nätanslutet solcellssystem: Skattereduktion ges med 15 procent av kostnaden för arbete och material.
Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi: Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.
(Rotavdrag och skattereduktion för grön teknik kan inte ges för samma arbete).
Källa: Skatteverket

Installera klimatsmarta energilösningar Här är mer om våra värmepumpar