21 dec 2020

Nya avdraget för solceller och laddbox – så funkar det

Så gör du avdrag för investering i solceller (15%), laddbox (50%) och energilager (50%) på samma sätt som ROT och RUT – från och med 1/1 2021.

Hejdå solcellsstödet, välkommen gröna avdraget! Nu – från årsskiftet – ersätts det statliga investeringsstödet för solceller, laddbox och energilager med ett skatteavdrag för grön teknik.
Du kan göra:

  • 15 % avdrag för solceller - nätanslutet solcellssytem
  • 50 % avdrag för laddbox - laddningspunkt till elfordon
  • 50 % avdrag för energilager - system för lagring av egenproducerad energi

När stöd blir avdrag blir det också både lättare och säkrare för dig som vill satsa på grön och förnybar energi och i förlängningen vara med och bidra till klimatomställningen. Här är fyra fördelar med det nya avdraget:

1. Avdrag direkt på fakturan

Solcellsstödet och stöd för laddbox och lager, var du tvungen att ansöka om hos Boverket eller Länsstyrelsen. Det slipper du nu. Du slipper också kö- och väntetid. Det gröna avdraget fungerar nämligen precis som ROT- och RUT-avdragen: det görs direkt på fakturan för utrustning/installation.

2. Garanterat avdrag – ingen osäkerhet

För solcellsstödet fanns en viss pott pengar varje år. Tog potten slut innan din ansökan hunnit fram i kön – otur, inget stöd, förrän kanske nästa år. Med avdrag direkt på fakturan slipper du sväva i ovisshet om huruvida du kommer att få hjälp med dina kostnader eller inte.

3. Avdrag för både arbete och material

Tidigare kunde du välja mellan solcellsstöd och ROT-avdrag. De flesta valde stödet, då ROT-avdraget bara gäller kostnad för arbete, inte material. Det nya gröna avdraget däremot gäller både arbete och material.

4. Avdrag flera gånger

Med det tidigare investeringsstödet har du bara kunnat få bidrag en gång. En nackdel för den som vill bygga ut sin solcellsanläggning efter en tid, eller kanske satsa på en ny till garaget för att kombinera med när det är dags för elbil. Det gröna avdraget kan du göra flera gånger.

Det nya avdraget gäller installationer som påbörjas, avslutas och betalas från och med 1 januari 2021. Maxnivån för det gröna avdraget är 50 000 kronor per person och år.

För företag och bostadsrättsföreningar finns viktig information längre ner, men du som är privatperson kan sluta läsa nu och börja smida planer för ett nytt år med nya gröna energilösningar 😊

Jo, en sak. du vet förstås att vi på Skånska Energi och Skånska Energilösningar hjälper dig med allt från idé till installation, eller hur? Läs mer här
Lycka till!

Detta gäller för företag och bostadsrättsföreningar

Det gröna avdraget gäller för privatpersoner. För kommuner, företag och bostadsrättsföreningar kvarstår ett statligt stödsystem där det från och med 1 januari 2021 är möjligt att söka investeringsstöd om 10 procent. Möjligheterna att få ett sådant stöd under 2021 ser dock i praktiken ut att vara små: de 260 miljoner kronor som regeringen avsatt i sin budget kommer antagligen till allra största del gå åt till ansökningar som redan gjorts och är i kö.

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal