24 apr 2020

På äventyr med Dalby scoutkår

Att bestiga Kebnekaise är ett äventyr som både kräver kraft och energi, något Skånska Energi bidrar med som sponsor till projektet.

Dalby scoutkårs ska på ett sommaräventyr när de åker till Kebnekaise. Just nu ligger gruppen i hårdträning inför bestigningen av Sveriges högsta berg. En upplevelse som både kräver kraft och energi, något Skånska Energi också har som sponsor av projektet.

När en av ledarna i kåren varit på Kebnekaise föddes idén om att ta med en grupp scouter. Ansökningarna strömmade in och gruppen består nu av 14 ungdomar i åldrarna 14-17 år, samt fyra ledare. Den 12 juli kliver gänget på nattåget i Lund mot Kiruna. 24 timmar senare är de framme, då väntar buss till Nikkaluokta som tar en timme. Därefter väntar 8-10  timmars fotvandring för att som ett första delmål nå utgångspunkten för själva bestigningen. Här slår man läger, packar om och sedan väntar bergsbestigningen på cirka 15 timmar.

Ett tufft äventyr, hur förbereder ni er?

 Målet och kravet är att alla ska klara av att gå 3,5 mil med packning i alla väder, det tränar vi för nu. Det kan bli regn och storm, vädret där uppe kan skifta från 22 plus till 2 minus. Så vi måste vara utrustade för både vinter och sommar, berättar Fredrik Persson som är kårordförande i Dalby scoutkår och en av de ledare som ska följa med på äventyrsveckan i sommar.

Inför resan har man haft föräldramöte och en övningshajk där ungdomarna gått en längre bit med övernattning. Nu återstår ytterligare två övningshajker som kommer att genomföras utan övernattning med anledning av corona-viruset. Scouterna har samlat in pengar till resan genom att sälja kakor och resan sponsras av Skånska Energi. Tält och annan utrustning hoppas man också få via sponsring, annars lånar man av en annan scoutkår.

Vilka förväntningar har ni på äventyret?

– Stora! Jag har själv aldrig fjällvandrat, det är ett äventyr att vara på en plats man aldrig varit på, en helt annan miljö än där vi normalt är. Jag tror att vi får ännu fler intresserade av scouting. För oss i Dalby är det kul att det händer grejer.

Slutligen - vad tycker du är det bästa sättet att få ny energi i vardagen?

– Att var ute i naturen och uppleva nya saker såklart! 

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal