24 jul 2023

Rätt laddbox till dina solceller

Att ladda din elbil med gratis, egenproducerad och förnybar el från dina solceller är ett väldigt smart val att göra. Tänk bara på att välja en laddbox med rätt funktioner.

Solcellsboomen och elbilsboomen bara fortsätter i Sverige. Enligt en färsk prognos från branschorganisationen Svensk Solenergi kommer mer än 100 000 nya solcellsanläggningar att installeras i landet under 2023. Energibranschorganisationen Power Circle rapporterar å sin sida att 23 000 nya elbilar registrerats bara under årets första kvartal, att 55 procent av alla nya bilar är laddbara och att vi under årets andra kvartal troligen spränger gränsen för en halv miljon laddbara personbilar i Sverige. Det går fort nu!

Laddbox med rätt funktioner

Att elbil och solceller är en lysande kombination med stora ekonomiska fördelar är inte precis en nyhet. Att kunna ladda elbilen gratis med egenproducerad, förnybar el är själva symbolen för hur vi som hushåll kan ställa om till hållbar energi. För att det ska fungera i praktiken och fungera på bästa sätt är det viktigt att du har en laddbox till din elbil som har rätt funktioner för laddning direkt från solcellerna. Det finns flera bra modeller på marknaden, men här vill vi tipsa särskilt om laddboxen Wallbox Pulsar Max.

Välj hur du vill ladda med solel

Wallbox Pulsar Max är en liten – bara 16 x 16 centimeter! – och smidig men samtidigt kraftfull laddbox som kan ladda alla elbilar upp till 22 kW. Med hjälp av laddboxens app i mobilen kan du via wifi eller bluetooth utnyttja ett flertal smarta laddfunktioner. Två av dem är av särskilt intresse för dig med solceller:

  • Eco. Med Eco-funktionen laddas bilen med egenproducerad solel i så stor utsträckning som möjligt och kompletterar med el från elnätet om det behövs. Laddaren känner kontinuerligt av hur mycket solel dina solceller producerar utöver det som huset använder, laddar elbilen med överskottselen och lägger till el från elnätet.
  • Helt grön. Med Helt grön-funktionen laddas din bil bara med din egen solel. Laddningen startar endast om dina solceller producerar tillräckligt med överskottsel i stunden. Om överskottelen tar slut under laddningen stannar laddningen.

Schemalagd laddning och lastbalansering

Wallbox Pulsar Max har flera andra smarta funktioner som gör laddningen av din elbil enkel, flexibel och säker. Till exempel:

  • Power Boost. Dynamisk lastbalansering, vilket innebär att laddboxen mäter ditt hems energiförbrukning i realtid och automatiskt anpassar laddningen av din elbil med den lokala nätkapaciteten i stunden.
  • Schemaläggning. Du kan schemalägga din laddning så att den startar och avslutas automatiskt vid de tidpunkter du önskar.
  • DC-läckageskydd. Signalerar fel när läckström upptäcks.

Notera: Eco, Helt grön och Power Boost är tillvalsfunktioner.

Vi hjälper dig hitta rätt laddbox!

Skånska Energilösningar hjälper dig hitta rätt laddboxlösning för dina behov. Välkommen att ringa på 042-311 61 30 eller mejla till ladd@skanskaenergilosningar.se

Mer om laddboxar finns på Skånska Energilösningars hemsida På vår blogg finns mer tips och råd.