11 maj 2020

Så får du i dig de energirika nötterna

Är du en av dem som bara knäcker nötter till jul behöver du hitta fler sätt att få i dig de nyttiga energibomberna. Här kommer våra bästa tips!

Nötter är rika på energi och nyttiga näringsämnen. De har potentiell antioxidantisk effekt på hälsan och det finns flera studier som visar att de kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Vi gillar nötter för att de är goda och ger extra energi – och håller du en balanserad kost i övrigt kan faktiskt den extra energin hjälpa dig att hålla vikten.

Ta med på utflykten

Limpmackor med prickig korv i all ära, men en näve nötter i fickan ger dig riktigt bra energi på vandringen.

Som topping

Grovhacka dina favoritnötter, blanda med goda frön som solros och pumpa - förvara i fina burkar och testa att strö över morgongröten, lunchsalladen, pastagratängen, glassen – ja det är bara att prova sig fram.

I brödet

Nötter i brödet ger härlig smak och gör brödet saftigt. Valnöt och hasselnöt är klassiska ”brödnötter”. Kombinera gärna med torkad frukt som dadlar, fikon och aprikoser i brödbaket. Eller botanisera i brödhyllorna, läs innehållsförteckningen och våga testa något nytt.

I stället för godis

Varannan vatten, brukar man rekommendera till fest. Får vi föreslå varannan nöt i lördagsgodiset? Har du sedan en bit god choklad och en kopp kaffe till hands har du snart glömt allt vad sega råttor, hallonbåtar och salta fiskar heter. (För att inte tala om socker och tillsatser.)

Odla dina egna

I Skåne trivs valnötsträden nästan lika bra som vid Medelhavet. Plantera ditt eget valnötsträd på en vindskyddad och solig plats. Valnötsträd finns också förvildade på sina ställen i södra Sverige, så håll ögonen öppna i skog och mark! Hasselnötsbusken går också utmärkt att plantera i trädgården.  

Gör din egen granola

Granola är en knaprig, lyxig blandning som rostas i ugnen och smakar mer som att smula småkakor på filen än vanlig müsli. Prova dig fram till ditt eget favoritrecept, utgå från det här grundreceptet:

4 dl havregryn
1 dl kruskakli
2 dl frön, t ex pumpa, solros, lin
2 dl grovhackade nötter, t ex hasselnötter, valnötter, paranötter
1 dl vatten
2 msk flytande honung
0,5 dl rapsolja

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  3. Värm vatten, olja och honung i en kastrull eller en skål i mikrovågsugnen, ställ åt sidan.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  5. Tillsätt vätskan, blanda snabbt ihop och sprid direkt ut på bakplåtspappret.
  6. Rosta i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Håll lite koll så den inte bränner, och rör om minst en gång under rostningen.
  7. Låt svalna och förvara i burk.

Tips: Fler smaksättare att testa med: kokoschips, frystorkade bär, torkad frukt, kanel, kardemumma, vaniljpulver, citronsaft och -skal, mörk sirap (byt i så fall ut en del av honungen mot detta).

OBS! Frukt, bär och kokoschips tillsätts med fördel efter rostningen men kan stå med i eftervärmen en stund. 

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal