13 jun 2024

Så får du mer energi på jobbet

Här är några tips i stort som smått för hur du får lite mer energi på jobbet: Från pausgympa och tomathjälp till work-life balance. 

För många av oss är det i dessa tider dags för sista rycket – eller rycken – på jobbet innan sommarsemestern. Och även om ledigheten väntar snart, så kan det vara lite svårt med motivationen så här på upploppet. Känner du att du dippar under arbetsdagen, kanske både en och flera gånger? Nå, det är fullt naturligt då vi ju är människor och inte maskiner. 

Här har vi samlat några pigga tips på hur du får lite mer energi på jobbet. Många av dem handlar om att minska stillasittandet, ta fler korta pauser och att fokusera på en sak i taget. Prova ett par av dem redan imorgon och se vilka som passar just dig. Lycka till! 

1) Pausgympa 

En kort paus med lite rörelse är det kanske allra lättaste sättet att få en dos snabb energi under arbetsdagen, särskilt för dig som sitter still mycket. Googla ”pausgympa” så hittar du massor av videos med tips på enkla rörelser du kan göra några minuter precis där du är. Bra för både kropp och knopp ett par gånger om dan! 

2) Ta hjälp av en tomat 

Tomat heter pomodoro på italienska och kanske har du hört talas om pomodoro-metoden, uppfunnen av Francesco Cirillo på 1980-talet? Cirillo hade en kökstimer formgiven som en tomat, och använde den till att dela upp sitt arbete i intervaller på 25 minuter med en fem minuters paus emellan. Alltså: sätt en timer på 25 minuter och arbeta under denna tid helt ostört, utan distraktioner från mobil, mejl, kollegor med mera. När klockan ringer, ta fem minuters paus, gör sedan om. Det kanske inte passar att göra hela arbetsdagen, men en del av den. Och du kan förstås hitta andra tids- och pausintervaller som funkar bättre för dig. 

3) Walk and talk 

Har du ett möte med en kollega som inte kräver en massa dokument? Gör ett walk and talk-möte där ni helt enkelt håller mötet gående. Trevligast förstås om ni kan gå tillsammans och ute i friska luften, men funkar även på distans över telefon eller längs kontorskorridoren. Ett lätt sätt att få in lite rörelse och att få bra stämning i mötet från början. 

4) Det tråkiga först 

Det låter kanske motsägelsefullt, men faktum är att du kan få mer energi av att göra det tråkigaste först. Genom att direkt nu och inte sen nångång ta tag i den där surdegen eller det där oinspirerande måstet på att göra-listan så stärker du dig själv och kan surfa vidare i arbetsdagen på en våg av moral och handlingskraft. 

5) Hjälp och visa uppskattning 

Att ta lite tid till att hjälpa en arbetskamrat eller till att visa en kollega lite uppskattning ger inte bara den andra personen en dos positiv energi utan även dig själv. Att finnas där för andra och att se andra är ett beteende som både smittar snabbt och stärker självkänslan. 

6) Multitaska med måtta (eller inte alls) 

Att multitaska, det vill säga att ha flera bollar i luften samtidigt och på kort tid växla mellan olika arbetsuppgifter, är ett inte ovanligt inslag i mångas arbetsvardag – men det är inte särskilt bra. För de allra flesta av oss är det både hälsosammare och effektivare att göra en sak i taget och göra den ordentligt, gärna också klart, innan nästa. För varje gång vi avbryter och växlar fram och tillbaka mellan olika saker tappar vi energi och koncentration. Ibland är det svårt att undvika multitasking i någon form, men tänk på att multitaska med måtta – eller inte alls. 

7) Skärma av en timme om dan 

Det finns hundratals, ja tusentals distraktioner som varje dag hela tiden kan hindra dig från att arbeta fokuserat och effektivt – de flesta av dem i mejl, mobil och dator. Ta en timme av din arbetsdag varje dag och våga vägra alla pling, notiser, notifikationer med mera. Ja, alla de där korta avbrotten som sammantagna faktiskt får dig att tappa rätt mycket fart, fokus och energi. Skärma av allt, helt enkelt! Stäng av alla notiser och sociala appar, stäng ner alla program och webbläsare på datorn, stäng av och lägg helst utom räckhåll också undan mobilen. Det här kan bli din bästa jobbtimme på hela dagen 😊 

8) Hitta din Work-life balance 

Work-life balance är ännu ett sånt där engelskt uttryck som letat sig in i vårt språk och som kanske låter lite fånigt först – men som har en poäng. Att hitta din work-life balance är att hitta just din balans mellan arbetsliv och privatliv. För många kan det just i vår tid vara extra svårt, då gränserna mellan arbete och fritid och jobb och ledighet lätt suddas ut. Att hitta din egen work-life balance är att ta ett större grepp och se på din tillvaro i sin helhet. Arbetar du mycket utanför din vanliga eller egentliga arbetstid? Låter du arbetet distrahera dig när du är med familj och vänner? Sover du dåligt och känner negativ stress på grund av jobbet? Kort sagt: Går jobbet ut över din hälsa, dina relationer, dina drömmar? Svåra frågor, stora frågor – men frågor du behöver ställa dig regelbundet. Hittar du dina egna svar, hittar du sannolikt även mycket ny energi.