13 nov 2020

Så fick handbollsproffset Oscar Carlén kraft att starta om

Vad händer med vår samlade energi när framtiden plötsligt blir oviss? Detta är något tidigare elithandbollsspelaren, numera tränaren i Ystads IF, Oscar Carlén vet en hel del om.

Just nu tvingar coronapandemin många av oss att ställa in planerade aktiviteter och det kan kännas svårt att se framåt. Hur blir det med jobbet? Med julen? Med sommarens resor? Kommer världen att tillfriskna, kommer det att bli bra igen?
Efter en raketkarriär som framgångsrik handbollsspelare tvingades Oscar Carlén 2013 släppa alla tankar på ett liv som välbetalt och framgångsrikt handbollsproffs. Han hade precis skrivit på drömkontraktet med HSV Hamburg, en av Europas bästa klubbar, när knäskadan slog till. Efter drygt två års rehabilitering och nio operationer stod det klart: karriären var över.

– Jag kom till en punkt där jag kände att: det går inte. Det kvittar vad jag gör och hur mycket jag krigar. Det händer ingenting, det blir bara sämre och sämre. Ska man prata energi så dog det mesta av den då. Men även om handboll var en stor del av mitt liv var ju allt annat bättre än den situation jag var i just då.

Hittade ny energi 

Oscar flyttade hem till Sverige. Under ett och ett halvt år var energinivåerna riktigt låga. Han såg inte en enda match och stod helt utanför handbollens värld. En värld han vuxit upp i: pappa Per Carlén spelade i Sveriges framgångsrika landslag på 1980 och -90-talen, själv började Oscar spela som sexåring. Att göra något annat än att spela handboll på högsta möjliga nivå under de kommande tio åren hade han aldrig övervägt. Nu hade allt omkullkastats.

– Det var totalt mörker när det gällde handbollen. Jag var nere, det var ingen kul situation, men jag fann ändå rätt kvickt energin och lusten.

Elitidrottare lägger extremt mycket tid och energi på sin sport och försakar mycket annat i livet. När handbollen föll bort och energin kom tillbaka hittade Oscar nya utlopp. För att hantera sorgen över det han förlorat bestämde han sig för att fylla huvudet med allt annat än handboll.

– På hösten tog jag MC-kort, jägarexeman och började följa MFF slaviskt. I januari började jag studera, jobba med tv och starta företag. Allt kommer i tre har jag märkt. Handbollen tog så mycket energi av mig att det krävdes tre andra stora grejer i taget för att ersätta den.

Från expertkommentator på TV4 till huvudtränare i YIF

Som expertkommentator på TV4 hittade Oscar en annan roll inom handbollen än spelarens. Detsamma hände när han så småningom började som ledare i Ystads IF.

– Det fick en rätt så rehabiliterande effekt. Tidigare föreställde jag mig själv på plan som spelare så fort jag såg en handboll. I expert- och ledarrollen fick jag en annan bild av mig själv. Bilden av mig själv som spelare suddades ut. Det var skön känsla. Och i den här nya rollen hade jag en framtid inom handbollen. Som spelare var jag ju körd.

Idag är Oscar Carlén huvudtränare för Ystads IF. Det går bra för laget, som i skrivande stund ligger på tredje plats i Handbollsligan. Oscar tar med sig sina egna erfarenheter som spelare i sitt sätt att leda.

– Jag hade en raketkarriär. Men man behöver inte gå från junior till landslag på två år. Man kan i lugn och ro bygga sig själv som spelare och som person. Jag reflekterade inte över vad jag fick uppleva en enda gång under de där åren. Jag njöt av adrenalinkickarna men stannade aldrig upp. Och jag lyssnade inte på min kropps signaler, jag spelade småskadad och med smärta, jag skulle bara igenom. Hade jag varit mer lyhörd hade jag eventuellt kunnat undvika skadan. Jag har problem med mitt knä än i dag och det hade jag inte haft om jag tagit det lugnare och inte varit så stressad.

Skånska Energi - en schysst sponsor till YIF

Skånska Energi är en av YIFs sponsorer som bidrar med 100% svensk grön el och klimatsmarta energilösningar till företag och föreningar. Vill du också få en personlig el-kontakt som kan ge dig schysst rådgivning. Kontakta oss - vi hjälper dig kostnadsfritt!

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning