8 dec 2023

Så sparar du el i jul och vinter

De smartaste juleljusen, de bästa tricksen i julaköket, värmehacksen på julafton och skärmdetoxen i mellandagarna – här är våra tips på hur du sparar el i jul och vinter.

December är en av de månader då vi förbrukar som mest el i Sverige. Det är mörkt och kallt, men det är också juletid med allt vad det innebär av firande och förberedelser med extra mycket bak, matlagning, städning och stök.

Så, även om elpriserna inte verkar bli lika hemskt höga i år som i december ifjol, så är det alltid en god idé försöka spara på elen, i stort som smått. Här har vi samlat en del spartips som gäller särskilt för jul, december och vinter. Vart och ett lär kanske inte göra jättestor skillnad på elräkningen, men ju fler sätt som du kan vara en småsparare av el, desto större är chansen att du verkligen minskar dina elkostnader.

1.Unna dig en LED-ig jul

Som du säkert vet så drar LED-lampor mycket mindre el än traditionella glödlampor. Och du har säkert redan gått över till LED i dina vanliga lampor och ljuskällor. Men nu till jul kommer ju adventsstakar, julgransbelysning, juleljusslingor med mera fram ur våra gömmor – och det är inte alltid vi har kommit ihåg att uppdatera dem. Så, tänk på att byta till LED-lampor i adventsstakarna! Och med all respekt för att du kanske har känslomässiga band till den där julgransbelysningen som funnits i familjen sedan 1963 – det är nog dags att byta ut den nu😊

2.Använd ugnen smart

När du julstökar i köket är det ugnen du ska fokusera på för att spara el. Ugnen drar mycket mer energi än spisen och mikron; att värma upp ugnen är den enskilt mest elkrävande aktiviteten i köket. Dessbättre finns det ett par tricks du kan tänka på för att använda ugnen effektivare: Värm upp ugnen så få gånger som möjligt. Se till att planera din bakning och tillagning så att du kan göra flera saker i följd – eller flera saker samtidigt. Låt nötkakan följa direkt på sista plåten pepparkakor. Låt revbensspjällen följa griljeringen av skinkan – och passa på att värma upp brunkålen de sista minuterna… eller i vilken ordning och vilka läckerheter du nu föredrar.

Utnyttja ugnsvärmen maximalt. Många rätter och råvaror funkar att sätta in redan i kall ugn, så att du kan dra nytta av värmen även när ugnen värms upp. På samma sätt kan du räkna med att ugnen har användbar värme upp till 20 minuter efter att den stängts av. Ofta kan du faktiskt stänga av ugnen innan maten är helt färdig. Låt vörtbrödet eller kavringen gräddas klara i eftervärmen. Alltså: sätt in direkt och stäng av lite tidigare.

3.Tre värmehacks till julafton

Under julafton – och de andra juldagarna också förstås – samlas vi ofta fler människor i samma rum än vi brukar, och vi håller också igång mer än vanligt med allt från julstök till ringdans. Båda dessa faktum innebär att mer värme alstras i ditt hem än vanligt. Vilket i sin tur innebär att du kan sänka inomhustemperaturen lite och spara el:

  • Sänk värmen när du stökar. När du bakar, lagar mat, städar och fixar inför och under julen blir det varmare i ditt hem än vanligt. Dels för att du har ugn, spis och andra hushållsapparater igång mer, och de alstrar extra värme. Dels för att du själv också är igång mer och rör dig och anstränger dig. Så, sänk värmen ett par grader en timme innan du sätter igång så spar du el och slipper vädra i onödan om det blir för varmt.
  • Sänk värmen innan gästerna kommer. Låter kanske inte så gästvänligt, men det är det! Fler människor i ditt hem innebär mer värme i ditt hem - och till julfirandet har vi också fler ljus tända vilket även det ger mer värme. Så, sänk värmen ett par grader en timme eller två innan gästerna kommer i jul så spar du el och slipper vädra i onödan när det blir för varmt framåt kvällen.
  • Sänk värmen rejält när du reser bort. Är det du själv som är gäst hos någon annan i år? Om du reser bort över julen, tänk på att sänka temperaturen därhemma åtminstone tre till fyra grader, gärna lite mer, så sparar du en hel del el.

4.Kör en digital detox i mellandagarna

Med digital detox menas en tidsperiod under vilken du frivilligt avstår från att använda digitala enheter som smartphones, datorer och plattformar för sociala medier. Julen är en utmärkt tid att ta en kortare eller längre paus från alla skärmar – vilket samtidigt ger dig möjlighet att spara el.

  • Skärmfritt, notisfritt, flygplansläge. Planera in en helt skärmfri dag. Har du väl lyckats göra det en dag, kan du göra det en dag till. Och en till. Känns det övermäktigt? Se då i alla fall till att telefonen inte tigger om din uppmärksamhet hela tiden. Stäng av alla notiser, eller varför helt enkelt inte bara sätta på flygplansläge? Då kan du fortfarande fota och filma och fånga julens fina ögonblick.
  • Detoxa tillsammans! Precis som att det för många är lättare att komma igång med träningen och sen hålla disciplinen uppe om man gör det tillsammans med någon, så blir det lättare och framför allt mycket roligare om du hittar en digital detox-kompis eller två eller flera – ja varför inte hela familjen? Då kan ni peppa varandra och hitta på saker där ute i den analoga, riktiga världen: brädspel, friluftspromenader, bokcirkel med mera med mera.