9 jan 2024

Så sparar du el snabbt och effektivt

Här har vi samlat konkreta tips på hur du kan spara el i ditt hushåll snabbt och effektivt, i stort som smått. Vi slår vad om att du kan göra mer och spara mer än du tror!

Låt oss börja med en klyscha: Den billigaste kilowattimmen är den du inte använder. Det låter kanske lite förnumstigt, men är ju inte mindre sant för det. Om elpriset är högt eller lågt kan du inte påverka (och inte vi heller), men du kan alltid jobba med att minska dina elkostnader genom att minska din elförbrukning. Det behöver inte alls innebära att avstå från saker. Viktigare är att använda den el du behöver på ett så smart sätt som möjligt.

Uppvärmning och varmvatten viktigast

Vilken del av elförbrukningen gör störst skillnad att minska? För många hushåll är svaret uppvärmning och varmvatten. Mellan tummen och pekfingret går 50 procent av elförbrukningen i en villa till värme. Hälften! Medan 25 procent går till varmvatten och övriga 25 procent till annan utrustning i hemmet. El-spar-potentialen är med andra ord i särklass störst vad gäller värme och varmvatten. Så, börja titta på vad du kan göra där. Här följer våra bästa tips.

El-spartips för din uppvärmning

  1. Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med 5 procent.
  2. Ställ inte möbler i vägen för element och termostater.
  3. Vädra smart. Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
  4. Täta och isolera fönster och dörrar. Se till att den tätning du har i form av lister och annat är i bra skick och uppgradera vid behov.
  5. Stäng av golvvärmen och handdukstorken i badrummet. Energitjuvarna i ett badrum är oftast separat golvvärme och handdukstork. Så stäng av dem helt enkelt, det är vårt bästa tips.
  6. Serva din värmepump regelbundet. Då säkerställer du att den fungerar som den ska och att dess prestanda är optimerad.
  7. Lufta elementen i vattenburna värmesystem då och då.
  8. Skaffa (ny) värmepump. För många är en värmepumplösning det effektivaste och energisnålaste sättet att värma upp huset. Har du möjlighet att investera i en värmepump – gör det. Har du en värmepump som är tio år eller äldre är sannolikheten hög att du snabbt kommer att tjäna på att skaffa en ny.

Så minskar du varmvattenförbrukningen

  1. Duscha kortare tid. Genom att halvera duschtiden så halverar du också energi- och vattenförbrukningen. Att duscha på 5 minuter jämfört med 15 minuter ger en årlig besparing på ca 1 000 kWh (enligt Energimyndigheten). Stäng av vattnet när du tvålar in dig. Sätt en timer i duschen så har du koll på tiden. Framför allt: bada inte i badkar!
  2. Smarta kranar. Sparmunstycke på dina kranar och modern termostatblandare i duschen minskar automatiskt din vattenförbrukning gör av med cirka 40 procent mindre varmvatten.
  3. Diska i diskmaskin sparar varmvatten jämfört med att diska för hand. Undvik framför allt att diska för hand med rinnande varmvatten. Allra bäst är att använda diskmaskinens Eko-program, som förbrukar mindre energi även om det tar längre tid.
  4. Fixa droppande kranar. Ja, det säger ju sig själv att en droppande kran gör av med mer vatten än en tät 😊

Så spar du el med tvättmaskin, torktumlare, kyl och frys

  1. Tvätta i 40 grader istället för 60. Med moderna tvättmedel behövs ofta inte så höga temperaturer för att tvätta rent. Om du tvättar 4 kilo tvätt i 60 grader drar tvättmaskinen ungefär 1,4 kWh. Men om du i stället kör tvätten i 40 grader förbrukar den i bästa fall endast 0,5 kWh. Ett hushåll använder tvättmaskinen upp till 200 gånger om året. Det blir alltså ganska många sparade kilowattimmar sparade på ett år.
  2. Använd sparprogram/EKO-program och slopa förtvätten. Det är faktiskt inte alltid den behövs.
  3. Centrifugera ordentligt. Över 1 000 varv per minut om tvätten ska torktumlas.
  4. Kör alltid full maskin. Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full. Sänk temperaturen.
  5. Torktumla så lite som möjligt. Torktumlaren kan dra upp till tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen. Använd hellre en kondenstumlare än en frånluftstumlare, kondenstumlaren lämnar nämligen kvar en del extra värme i huset. Torktumlaren är dock mer energisnål än ett torkskåp.
  6. Lufttorka tvätten om du kan för att minska användningen av torktumlare. En kompromiss: kör tvätten i torktumlaren i 30 minuter och häng sedan upp. Torka tvätten utomhus under den varma delen av året är helt gratis – och tvätten doftar dessutom gott!
  7. Rätt temperatur i kyl och frys. Precis som med uppvärmningen förhåller det sig med nedkylningen, fast tvärtom: för varje grad kallare du har kyl och frys ökar energianvändningen med cirka 5 procent. Rätt temperatur i kylen är plus 6 grader och i frysen minus 18 grader.
  8. Frosta av regelbundet. Om du inte har automatisk avfrostning i frysen bör du frosta av den regelbundet. På så sätt använder kylaggregatet mindre energi.
  9. Håll rent bakom kyl och frys. Damm och smuts gör att kondensorn drar mer energi.
  10. Ställ inte kyl och frys bredvid spis och ugn. Och se till att luft kan cirkulera runt om där du ställer dem.
  11. Låt maten svalna innan du ställer in den i kylen. Varm mat in i kylen gör att aggregatet jobbar i onödan.
  12. Nya modeller är mer energisnåla. Det kan vara stor skillnad på energiförbrukningen mellan gamla modeller av kyl och frys och nya. Att byta till en ny modell kan vara ett energismart val.

Så sparar du el vid spis, ugn och matlagning

  1. Koka med locket på. Då får du full effekt av energin du använder.
  2. Utnyttja eftervärmen i ugnen. Du kan till och med stänga av ugnen innan maten är helt färdig.
  3. Använd mikrovågsugnen för uppvärmning eller vid tillagning av mindre mängder mat.
  4. Tina maten i kylen. Det kräver mycket mindre energi (men mer tid) än om du gör det i mikron.
  5. Stäng av köksfläkten när den inte behövs. Den transporterar nämligen ut stora mängder uppvärmd inomhusluft.
  6. Ta en funderare angående köksutrustningen. En induktionshäll drar mindre än en glaskeramikhäll. Allra mest drar en spis med gjutjärnsplattor. Med en induktionshäll sparar du 33 % energi på att koka upp en liter vatten, jämfört med en glaskeramikhäll.
  7. Använd vattenkokare för att värma till exempel pastavatten om du har glaskeramikhäll eller gjutjärnsplattor.

Så sparar du el till skärmar och lampor

  1. Stäng av apparater du inte använder. Datorer, TV-apparater och musikanläggningar kan verka energisnåla när de är i viloläge, men skenet bedrar. Stäng av helt och du kan spara minst cirka 300 kWh per år i ett normalhushåll. Äldre elektronikprylar drar mycket mer el i standby-läge än nya.
  2. Dra ut kontakten till laddaren. Sitter en oanvänd laddare kvar i eluttaget så kan den fortsätta dra ström. Det gäller alla laddare: till mobil, tandborste, med mera.
  3. Använd grenuttag med strömbrytare så att du kan stänga av flera prylar samtidigt.
  4. Byt ut alla lampor till LED. Det finns både dimbara och lysrör. En LED-lampa drar cirka 80 procent mindre el och har en 30-40 gånger längre livslängd än en vanlig glödlampa.
  5. Dimmer och dimbara lampor gör det både mysigt och sparar energi.
  6. Släck där du inte är. Du har hört det förr, men det tål att upprepas 😊
  7. Se upp med timers och LED. Timers är i många fall jättebra men tänk på att en timer till en lampa ibland drar mer el än själva LED-lampan (!).