3 aug 2022

Så undviker du elbolag som luras

Det finns tyvärr elbolag som luras, med falska lockpriser och dolda villkor bland annat. Karin Holm, Skånska Energis marknadschef, tipsar om frågan du ska ställa för att slippa bli lurad själv och fastna i ett dyrt och dåligt elavtal.

De flesta elhandelsbolag är schyssta och ärliga. Men inte alla. De senaste åren har antalet klagomål som rör elhandlare med oschyssta försäljningsmetoder ökat, enligt branschorganisationen Svensk Handel.
– Det här är ett växande problem på elhandelsmarknaden som vi ser mycket allvarligt på. Vi gör allt vi kan för att skydda våra kunder, men tyvärr är de här företagen svåra att komma åt, säger Karin.

Här är frågan du ska ställa

Det finns dock ett sätt att slippa bli lurad som är både lätt och säkert: teckna bara avtal med bolag som är certifierade för Schysst elhandel. Schysst elhandel är branschens egen märkning med höga krav på ärlig och tydlig information och prissättning. Krav som bara seriösa elhandelsföretag klarar. Idag är bara 41 av Sveriges cirka 150 elhandelsbolag Schysst elhandel-märkta.
– Nästa gång du blir kontaktad av någon som vill sälja på dig ett elavtal, ställ då frågan:
”Är ni Schysst elhandel-märkta?” Blir svaret ja, be dem bevisa det. Blir svaret nej – säg nej du också!

3 saker du ska se upp med

Här är tre saker du ska se upp med när du pratar med en säljare från ett elbolag:

  1. Vilseledande prisinformation. Fråga alltid efter jämförspriset, där alla avgifter och tillägg måste vara med.
  2. Tacka aldrig ja direkt. Oseriösa säljare vill ofta stressa fram ett ja från dig, få dig att skicka en fullmakt eller skriva under ett papper med en massa finstilt. Gå aldrig med på det!
  3. Oskäligt lång uppsägningstid. Fråga efter hur lång uppsägningstid elavtalet har, vissa bolag ”glömmer” nämna att den. Acceptera aldrig mer än 3 månader.

Men som sagt: tecknar du avtal med ett Schysst elhandel-märkt bolag slipper du oroa dig för allt det här.

Schyssta sedan 2018

Vi var ett av de första bolagen i Sverige att få certifieringen, och stolta över att vara det första i Skåne. Som kund hos oss kan du lita på att elhandeln är schysst, transparent och lätt att förstå. Du ska aldrig vara orolig över att bli lurad!
Kontakta oss, vi hjälper dig reda ut begreppen och syna bluffarna från oseriösa aktörer. Och om du vill så hjälper vi dig gärna hitta ditt bästa elavtal med 100 % förnybar el.

Certifieringen Schysst Elhandel är framtagen av branschorganisationen Energiföretagen i samverkan med Konsumentverket, Energimarknadsinspektionen och Konsumenternas Energimarknadsbyrå.

Varför? För att öka tryggheten för konsumenterna och göra det lättare att handla el, och för att skapa tydligare spelregler i en bransch med flertalet oseriösa aktörer. Som kund ska du kunna lita fullt ut på ett företag som är certifierat för Schysst Elhandel.

Oberoende granskning

Själva certifieringsprocessen utförs på branschorganisationen Energiföretagens uppdrag av DNVGL, ett oberoende, ackrediterat certifieringsföretag.

Läs mer om Schysst Elhandel på energiföretagen.se Schysst elhandel är en självklarhet för oss!