25 maj 2020

Så vet du om din vän är en energikälla

Är din vän en energikälla som ger, snarare än tar, energi? Vi har checklistan.

Det talas ibland om energitjuvar. Och då handlar det inte om grannen som pluggar in bilen i din laddstation. Nej, energitjuvar är människor som stjäl din inre kraft och energi. Men vi pratar hellre om de där människorna vi alltid är glada att träffa, som får oss att må bra. 
Ta tempen på dina vänskapsrelationer med den här checklistan. Att omge sig med människor som ger, inte bara tar, tycker vi är ett riktigt smart val i livet.

 1. Er vänskap bygger på bådas villkor.
  Eftersom ni är uppriktigt intresserade av varandra är ni båda väl insatta i den andres livssituation. Om en av er till exempel alltid stiger upp tidigt för att pendla till jobbet föreslår inte den andre, som har en friare vardag, ideligen att ni ska ses för en after work en tisdagskväll.

  Era träffar blir bara undantagsvis inställda, och då alltid på grund av sjukdom eller annan oförutsedd händelse. Det händer er båda ungefär lika ofta.

 2. Ni växlar mellan olika stämningslägen.
  Om en av er är verkligt nere, eller har drabbats av en ny, jobbig omständighet, finns naturligtvis den andre där och lyssnar, stöttar, villkorslöst. Men ni är aldrig varandras slasktrattar att ösa bekymmer i, ni tycker båda mycket om att ses och tar tillvara på tiden tillsammans. Ni pratar om stort och smått, högt och lågt, ni kan både skratta och vara allvarliga tillsammans.

 3. Ni ger varandra utrymme.
  Kanske har ni till och med en rutin: ”Nu pratar vi om dig, sen pratar vi om mig! Vad är nytt? Familj, jobb, hälsa, annat?” Ni checkar av, lyssnar och är nyfikna. Ni är en del av varandras liv.

 4. Ni vill varandra väl.
  Även nära vänner kan vara olika. Det händer att en av er gör livsval den andre inte förstår. Detta leder inte till fördömanden eller ovälkomna råd. Ni lyssnar på varandra, försöker förstå. Resonerar tillsammans med respekt tills ni når någon form av acceptans och förståelse.

 5. Ni vågar vara sårbara inför varandra.
  Ni är öppna och bjuder båda på livserfarenheter, tankar och känslor – även sådana ni inte är stolta över. Ni kan dela med er av tvivel, osäkerhet och misslyckanden. Detta eftersom ni vet att den andre aldrig kommer att döma, eller föra förtroenden vidare till andra.

 6. Efter att ni träffats är du glad och på gott humör.
  Du känner dig uppfylld av nya tankar och idéer, du känner dig stark och älskad. Du längtar redan tills ni ses nästa gång.

Skaver något på listan när du ser på någon av dina vänskapsrelationer? Ta ett snack med vännen i fråga. Berätta vad du förväntar dig av er vänskap, kanske kan du till och med visa den här listan. Vi är i regel dåliga på att ta våra vänskapsrelationer på allvar.

Till skillnad från kärleksrelationer och arbetsrelationer tror vi felaktigt att de klarar sig utan underhåll. Samtidigt är det ofta vänskapsrelationerna som är viktigast att ha kvar genom livets olika faser. Så lägg lite tid och energi på att ta hand om din energikällor!

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal