12 jun 2020

Skånska råvaror och extra energi i köket

Kocken Louise Bondebjer tar en macka för att få extra energi. Men inte vilken macka som helst. Låt dig inspireras!

Louise Bondebjer är skånsk kock, matkreatör och receptinspiratör. Hon bor i Skumparp utanför Malmö med man och fyra barn. Nyligen kom hennes andra kokbok ut: Svenska klassiker: årstiderna, maten och traditionerna (Kakao förlag). Vi bad Louise om lite extra energi inför sommarens matlagning. 

Vad lagar och äter du helst just nu?

– Nu äntligen har säsongen tagit fart på riktigt med svenskodlad färsk potatis, gröna salladskott, sparris, gurkor, färska lökar, tomater i mix, örter och ätbara blommor.

Sommaren är spontant den ljuva salladssäsongen som går att variera i all oändlighet med krispigt grönt som bas. Matiga omeletter är en favorit hos mig, likaså vegetariska pajer av olika slag. Rabarbern och även skånska jordgubbarna är nu i högform så det blir även en hel del bak där just de ingår och ger underbar sötma och syrlighet.

Vilka är dina favoritråvaror ur ”det skånska skafferiet” just nu? 

– Färskpotatisen är något alldeles speciellt, varm som kall, och självklart kokt med mängder av färsk dill. Lättstekt grön sparris är också en av mina favoriter, i sällskap med färsk vitlök att lägga på grillen. För att inte tala om de gula, gröna och röda tomaterna så här års! Fläderblommorna står i blom nu och är underbara att göra saft på, som i sin tur används till sommarens hemgjorda glass.

Finns det någon råvara du tycker är underskattad?

– Rädisor tycker jag är otroligt dekorativt och gott med sin krispiga konsistens och emellanåt starka smak. Nu i salladstider är den fantastisk att hyvla tunt, klyfta eller äta hel med en fräsch örtdipp till. 

Vad stoppar du helst i dig om du snabbt behöver fylla på med extra energi?

– Jag är tokig i att baka och har nybakat bröd hemma så gott som varje dag. En återkommande favorit när det ska gå snabbt är en dagsbakad kalljäst småfralla med smör eller cream cheese, en rejäl skiva knivskuren lagrad ost, toppad med en klick pesto, tomatskivor som toppas med färska örter och flingsalt och svartpeppar.

Vill du bjuda på ett aktuellt och enkelt recept?

– Det är försommar och vi försöker inta så många måltider utomhus som bara är möjligt, i vår trädgård, på en filt i en park, i skogen eller i närheten av stranden. Då tycker jag att frasiga, matiga, salta piroger är perfekt att bjuda familjen på.

Det går snabbt att förbereda:
Kavla ut en färdig smördeg i stora rutor som sedan fylls med exempelvis ett fräs av diverse slattar från kylskåpet; grovriven zucchini, rödlöksbåtar, färsk spenat, strimlad vitkål och morot. Den härliga röran läggs på smördegen som sedan viks ihop till en trekant. Pensla med ägg och strö på flingsalt och sesamfrö, grädda i 225 grader i cirka 10 -15 minuter. Matigt och gott i sällskap med blandade grönsaker: minitomater, gurk- och morotstavar och salladsblad som toppas med en god pesto gjord på persilja, vitlök, rapsolja och pumpakärnor.

Louise gör även en del "rent-a-chef"-uppdrag och arrangerar matlagningsworkshops för barn.

Mer skånsk matinspiration från Louise hittar du på hennes hemsidablogg och instagram

Fotograf: Tine Guth Linse

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal