20 nov 2017

Smarta gatlampor i Örtofta

Gatlampor med rörelsedetektor är ett smart sätt att lysa upp cykelvägar på landet och samtidigt spara mycket energi. Som till exempel sträckan mellan Örtofta och Lilla Harrie, där Skånska Energi hjälpt Eslövs kommun med drygt 50 nya LED-stolpar.

Arbetet har pågått till och från sedan i våras, men nu är den alldeles strax klar: den nya cykelvägen mellan Lilla Harrie och Örtofta i Eslövs kommun. Drygt 2 kilometer breddad cykelled med ny asfalt och ett grusat ridspår bredvid. Samt inte minst: ny, smart gatubelysning – projekterad och monterad av Skånska Energi.

- Vi har satt cirka 50 belysningsstolpar med LED-lampor. LED är standard i så gott som all ny gatubelysning numera. De gamla lyktorna hade 70 wattslampor och de nya har cirka 20 watt, så energiåtgången kommer att minska med mer än hälften, säger Per Fogelberg, elmontör på Skånska Energis elnätsavdelning.

Känner av och tänds

Inte nog med det. Ett system med rörelsedetektorer i lamporna ser till att spara ännu mer energi. Per förklarar hur det funkar:

- I varje lampa finns en rörelsedetektor inbyggd, som känner av när någon kommer cyklande, gående eller ridande. Då tänds belysningen upp fyra lampor framåt längs vägen och släcks samtidigt ner från fyra lampor bakåt.

På så vis är lamporna bara tända när de verkligen behöver vara det; en bra lösning för en cykelväg på landsbygden, där det kan vara glest i trafiken under dygnets mörkare timmar (även om de timmarna är många just nu).

Under den ljusa delen av dagen däremot kan den som färdas längs den nya cykelvägen glädjas åt en riktigt vacker, bitvis trädkantad sträckning över fält och åkrar och även en äldre, nyrenoverad bro i trä och gjutjärn. Sedan tidigare har grannkommunen Kävlinge färdigställt en ny cykelväg mellan sin huvudort Lilla Harrie, så nu finns en sammanhängande led mellan Kävlinge och Örtofta. Örtofta är med sin pågatågsstation också är en viktig punkt för pendlingen i området.

Vid sidan av att underhålla och utveckla vårt elnät är Skånska Energi också en ofta anlitad entreprenör för gatubelysning. Vårt affärsområde Elnät erbjuder kunderna allt från rådgivning och projektplanering till montering och underhåll.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Här hittar du alla viktiga dokument ochavtalsvillkor.

Avtalsvillkor och blanketter