15 nov 2018

Solceller boostar Boozt med grön energi

Snabbt växande e-handelsföretaget Boozt vill utvecklas hållbart i en bransch med negativ miljöpåverkan. En solcellsanläggning från Skånska Energilösningar är ett viktigt steg på vägen.

E-handeln med mode växer snabbt och Boozt tillhör de företag i branschen som växer snabbast. Boozt säljer kläder, skor, mode-, skönhets- och sportartiklar via internet, och erbjuder från sin hemsida tusentals artiklar från mer än 600 varumärken.

49 sekunder från klick till paket 

All varuhantering sker vid en stor och toppmodern lageranläggning i Varalöv utanför Ängelholm. Hit kommer alla artiklar från tillverkarna och här sker all paketering till kunderna runtom i Norden. Med cirka 280 anställda är Boozts lager en av de största arbetsplatserna i Ängelholms kommun.

Medarbetarna i all ära, men vad som gör det möjligt för cirka 7 000 färdiga paket att lämna Boozts lager varje dygn är något annat:

– Vi har 250 robotar som gör den största delen av arbetet med att hämta rätt varor till rätt order så effektivt som möjligt. Som snabbast tar det 49 sekunder från att en kund klickar iväg en beställning hemifrån sin dator eller mobil till att vi har ett paket redo för distribution, berättar Boozts operative chef Niels Hemmingsen.

Solceller viktigt steg på vägen

Med anläggningen i Varalöv skapar Boozt ett lager för framtiden. Inte bara sett till effektiv pakethantering utan till helheten: miljövänliga byggmaterial, ett resurssnålt uppvärmningssystem och solceller på taket. Solcellsanläggningen är levererad av Skånska Energilösningar.

– Vi arbetar tillsammans med våra leverantörer och producenter för att minska den negativa miljöpåverkan i vår bransch som transporter och tillverkning innebär. Men vi vill också göra vad vi kan i vår del av helheten. Att producera egen, förnybar el ser vi som ett viktigt steg på en väg där vi ännu har långt att färdas.

250 000 kWh solel om året

Därför finns nu på 1 000 av lagrets mer än 42 000 kvadratmeter stora tak en solcellsanläggning som beräknas ge cirka 250 000 kilowattimmar grön el om året. Det motsvarar nästan hälften av nuvarande förbrukning.

– Idealet är att vi kan ta vara på all energi från solcellerna, lagra den och använda den under dygnets alla timmar istället för att sälja överskottet på elnätet. Utvecklingen av effektiva energilager är utan tvekan en av de största och viktigaste utmaningarna för energibranschen under de närmsta åren, säger Niels Hemmingsen.

Ett lager till på gång

Boozt har ambitionen att fortsätta växa och bli Nordens ledande onlinehandel för modevaror, skor, barn, skönhet och sport. Niels Hemmingsen har påbörjat projekteringen av ett till, lika stort lager på tomten bredvid det nuvarande; tänkt byggstart under 2019, klart i slutet 2020. Den här gången är en solcellsanläggning på taket med från början.  

– Vi tror att e-handeln kommer att fortsätta växa, och det är viktigt att den utvecklas på ett så hållbart sätt som möjligt. Det innebär stora utmaningar, som vi är ödmjuka inför. Men vi vill göra allt vi kan för att bidra positivt.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal