10 sep 2019

Solel och laddboxar – lönsam kombo för ställningsfirman

Från noll till 90 000 kWh solel om året. Från 50 mil diesel om dagen till noll. Ett grönt lyft för Veberöds Ställningsmontage. Och riktigt klimatsmart tycker vi.

Veberöds Ställningsmontage är ett klassiskt familjeföretag och dessutom ett mycket framgångsrikt sådant. 2008, precis när lågkonjunkturen slog till, startade Göran Andersson och hans söner Jimmy och Fredrik firman. Bara för dem, var tanken. Men elva år senare är företaget ett av de fyra största i sin bransch i Skåne, med 40 anställda och en omsättning på mer än 50 miljoner kronor. Inte illa!

Alltid valt att investera

– De första åren var tuffa, men kring 2010-11 började det röra på sig. Vårt mål har aldrig varit att bli stora, men att etablera oss och stå för kvalitet, hög service och pålitlighet. Vi har alltid valt att investera i företaget framför att plocka pengar ur det, och att behålla duktigt folk, berättar Göran Andersson.

Han är särskilt stolt över att företaget aldrig under sina snart elva år behövt ”skicka hem någon”, alltså säga upp någon. Det har tärt på marginalerna ibland, men lönat sig i längden.

Söker energibesparingar

Idag har Jimmy tagit över vd-rollen av sin far. Han berättar om nästa fas i företagets utveckling.

– Under våra första tio år har vi investerat mer än 100 miljoner kronor i material, vilket har varit helt nödvändigt i vår bransch, som ju bygger på vad vi har att hyra ut till och kan montera för våra kunder, som framför allt finns inom bygg och industri, säger Jimmy.

– Nu investerar vi mer i vår organisation. Vi ser hur vi kan jobba lite smartare, med allt från digitala verktyg för våra montörer till energibesparingar. Vi drivs av att utvecklas, på alla fronter.

Helhet med solel och elbilar

Energibesparingar, ja. Veberöds ställningsmontage har två anläggningar, i Kävlinge och Bjärsjölagård, och ett tjugotal bilar, alla dieseldrivna. I höstas började Göran fundera över om solceller och elbilar kanske vore något för företaget.

– Jag tänkte att taken på våra lagerbyggnader nog vore rätt lämpliga för solceller, och att vi kunde skaffa elbilar för att minska våra koldioxidutsläpp, det är ju transporterna som är vår största miljöpåverkan. Jag ville gärna ha en helhet, med vår egen solel som kunde ladda våra elbilar, säger Göran.

”Ni är jordnära, det är viktigt”

För de tre tunga lastbilarna och de tolv skåpbilarna hittade han inga rimliga eldrivna alternativ, men för personresorna föll valet på fyra elhybridbilar. För solceller och laddstationer till bilarna föll valet på Skånska Energilösningar.

– Ett stort och stabilt bolag med kraft bakom, vilket är viktigt för en långsiktig investering. Ni gjorde en seriös presentation, och sen har ni tagit ansvar för hela processen, från våra första idéer till  färdiga installationer. Och så är ni jordnära, det är viktigt för vår familj.

90 000 kWh solel

Skånska Energilösningar har projekterat och levererat två sollcellsanläggningar med vardera 264 kvadratmeters panelyta. De beräknas ge 43 000 respektive 46 500 kilowattimmar solel per år, totalt alltså nästan 90 000 kWh. Över ett år beräknas den egna solelen täcka 45-55 procent av företagets elförbrukning. Det motsvarar cirka 50 procent av den el som solcellerna producerar. Resten kan säljas som överskott. 

– Dagtid under den ljusa delen av året är vi  inte bara helt självförsörjande, vi kan även sälja ett överskott och då tillför vi elsystemet mer grön el. Det känns bra!

Noll utsläpp, två timmars laddning

Fyra laddstationer, två på varje anläggning, finns nu till hands för att ladda de fyra elhybridbilarna.

– Vi kör mycket mellan Kävlinge och Bjärsjölagård, och nu kan vi göra det med noll utsläpp av koldioxid. Hybridbilarnas batterier räcker precis för den sträckan, och laddas upp igen på två timmar. Totalt försvinner 40-50 mil dieselutsläpp om dagen jämfört med tidigare, säger Jimmy.

Han och Göran är nöjda med företagets satsning på solceller och elbilar, men blickar redan fram emot vilka steg som kan komma härnäst.

– Tysta eltruckar till våra lager lockar, och om 4-5 år hoppas jag att det finns eldrivna skåpbilar till vettiga priser, annars blir jag besviken på marknaden! säger Göran.

”Familjen Andersson tar ställning för en bättre värld”, det kan man väl säga?

– Ja, det tycker jag. Alltså, jag är inte världens miljönisse, men man ska ändå vara med och hjälpa till!

Vi gör satsningen för att minska vår klimatpåverkan, men lika mycket för att den är fördelaktig rent ekonomiskt för oss. 
Varför välja, när man kan ha båda?

Prata klimatsmarta energilösningar med oss! 

Vill du veta mer om våra klimatsmarta energilösningar och vad vi kan göra för dig? Kontakta Per-Olof Egsten på Skånska Energilösningar. Ring 073-665 07 90 eller mejla till per.olof.egsten@skanska-energi.se

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal