12 jul 2022

Sommarläsning! 10 boktips till semestern

Här är tio tips på sommarläsning av olika slag med en kort beskrivning av varje bok.

I hängmattan. På långpromenaden. I tågkupén. På stranden en solig dag. I fåtöljen en regnig. Sommartid och semestertid är också utmärkt lästid. Här kommer tio tips på läsvärda böcker, de flesta av titlarna finns även som ljudböcker. Vi önskar dig en skön sommar med många härliga lässtunder!

1) Midnattsbiblioteket av Matt Haig

Någonstans mellan livet och döden finns ett bibliotek: Midnattsbiblioteket. Där kan du se hur ditt liv hade blivit om du gjort andra livsval i vissa situationer. När Nora Seed hamnar i Midnattsbiblioteket får hon en ny chans att göra om saker i sitt liv. Innan tiden rinner ut för Nora måste hon hitta svaret på frågan: Vilket är det bästa sättet att få ett lyckligt liv? En svindlande och tänkvärd men samtidigt lättläst roman.

2) Gott om tid av Bodil Jönsson

Bodil Jönssons mer än tjugo år gamla bok Tio tankar om tid är idag en modern klassiker. I Gott om tid fortsätter hon tänka om tid och hur vi förhåller oss till den. Boken innehåller bland annat reflektioner över hur vi idag uppfattar stress som något naturligt och att vi vant oss vid att ha ont om tid – en inställning Bodil Jönsson inte vill acceptera.

3) 1793, 1794 och 1795 av Niklas Natt och dag


En riktigt bra och välskriven deckare är ett måste på varje sommarläsningstipslista och här är tre i en. ”Bellman noir” kallas Niklas Natt och dags deckare som utspelar sig i det sena 1700-talets Stockholm. En mörk och lite ryslig mordhistoria nystas upp i boken 1793 som följs av två till med 1794 och 1795. Spännande läsning och fascinerande tidsskildring.

4) Den besvärliga av Elin Wägner av Ulrika Knutsson, Norrtullsligan och Pennskaftet av Elin Wägner

I år är det 140 år sedan Elin Wägner föddes på Grönegatan i Lund. Lär känna och bli inspirerad av en av 1900-talets viktigaste författare, journalister och feminister i Ulrika Knutssons underhållande biografi. Och varför inte varva med en av Elin Wägners romaner? Pennskaftet skildrar arbetet för kvinnlig rösträtt och Norrtullsligan är en rapp, rolig och träffsäker skildring av fyra unga kvinnors liv i förra sekelskiftets Stockholm.

5) Böckerna om Dunne av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson

För varm, rolig, mysig och alldeles uppslukande sommarläsning till eller tillsammans med barn i säg 6-10-årsåldern är den älskade bokserien om Dunne något alldeles speciellt. I böckerna får vi följa Dunne och hennes vänskap med bästisen Ella Frida genom sju böcker. Den första heter Mitt lyckliga liv.

6) Nevermoor – Morrigan Crows magiska förbannelse av Jessica Townsend.

För de lite äldre barnen (9-12 cirka) som kanske har läst Harry Potter-böckerna men har aptit på att sluka mer i samma stil. I Nevermoor finns också magi och spänning och här är huvudpersonen en stark tjej. Vid snabb slukning finns ytterligare två delar att tillgå.

7) Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

En roman som ger en läsupplevelse utöver det vanliga. En tidlös historia om vad vi är beredda att göra för de vi älskar med klimatförändringarna i en nära framtid som utgångspunkt. Franny Stone älskar havet och fåglarna, men alla vilda djur dör nu ut i fruktansvärd hastighet. Hon bestämmer sig för att följa den sista flocken silvertärnor på deras flytt från Grönland till Antarktis. En farofylld färd över havet väntar, samtidigt som Frannys inre hemligheter kommer ikapp henne på vägen.

8) Samlade dikter av Tomas Tranströmer och 48 dikter från Österlen av Jacques Werup

För dig som vill läsa lite lyrik i sommar är en samlingsvolym med Tomas Tranströmers dikter ett pålitligt sällskap. Här hittar du alltid några rader som talar till dig, oavsett väderlek eller sinnesstämning. Jacues Werups 48 Österlendikter är måhända en flyktigare bekantskap, men vackra och fulla av mening och stämning.

9) Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof

Pengar på fickan är ett brutalt, men också finstämt och humoristiskt porträtt av en kärleksrelation mellan huvudpersonerna Kurt och Maggie, som kämpar på i utkanten av 80-talets danska välfärdssamhälle. I hjärtat av romanen står också passagerarfartyget Scandinavian Star i lågor år 1990. Gillar du boken så är här en god nyhet: författaren planerar sex till i samma serie.

10) Historier från Österlen av Fritiof Nilsson Piraten

Den skånska litteraturens allra största berättare är en förnämlig följeslagare året runt, men sommartid och semestertid med lite mer tid att slösa med är han kanske som allra bäst. För även om Piratens romaner och berättelser är såväl roliga, lättsamma och medryckande som gripande så är tipset: läs dem långsamt. För Piraten skrev långsamt. Njut av ett språk och en formuleringskonst som är enastående. Tips på titlar: Bock i Örtagård, Bombi Bitt och jag, Historier från Österlen.

Låt oss inspirera dig, fler energirika tips hittar du här.