30 apr 2024

Spara och sprid ut!

Glöm inte att fortsätta spara el och försök gärna sprida ut din elanvändning. Det är bra för både plånboken, elpriserna och elnätet. Här är våra bästa tips på hur du spar och sprider ut.

Under de senaste åren har vi upplevt ett par perioder av mycket höga elpriser. Perioder under vilka vi efterhand blev riktigt bra på att spara el. Vi var ju så illa tvungna att göra så mycket vi kunde för att mildra smällen från nästa elräkning. Sedan ett drygt år tillbaka är priserna nere på lägre nivåer igen – men hur är det med elsparandet? Tänker du fortfarande på att snåla med varmvattnet när du kan? Har du tagit på raggsockor och en extra tröja i vinter för att kunna skruva ner elementen en grad eller två? Eller har du kommit bort från det där med att spara el, liksom tappat känslan av nödvändighet att spara in varje möjlig kilowattimme?

Fortsätt spara el

Om det förra: utmärkt och bra jobbat! Om det senare: fullt förståeligt och mänskligt. Det är ju upp till var och en av oss att göra det vi anser vi behöver göra och när. Men här och nu vill vi uppmuntra dig att fortsätta spara el, och det av två anledningar. Den ena är ju självklar: du sparar pengar på att spara el. Den andra är viktig: du bidrar till att hushålla med världens resurser.

Sprid ut din elanvändning

Vi vill dessutom uppmuntra dig till en sak till: att sprida ut din elanvändning över dygnets timmar lite mer. Du som har timprisavtal gör det förstås redan. Det är ju så du minskar dina elkostnader, genom att använda elen de timmar den är som billigast. (Läs mer om timprisavtal här: Timprisavtal på el – så funkar det (skanska-energi.se)) Men vet du? Även om du inte har timprisavtal så kan du indirekt spara pengar på att sprida ut din elanvändning. Samtidigt bidrar du till att minska såväl belastningen på elnätet som risken för högre elpriser.

Påverka elpriserna positivt

Hur då? Jo, elpriset styrs som du säkert vet av tillgång och efterfrågan. De timmar då flest använder mest el är elen också som dyrast. Ju fler sådana så kallade höglasttimmar under en månad, desto högre blir elpriset, också på månadsbasis. Ju mer vi alla kan hjälpas åt och sprida ut vår elanvändning, desto mer kan vi påverka elpriserna i positiv riktning. Samtidigt minskar belastningen på vårt elnät, och även behovet av att importera el.

TIPS: Så sprider du din elanvändning

Här är några tips på hur du kan sprida din elanvändning i vardagen:

  • Ha inte många elslukare igång samtidigt. Effektivt hushållsarbete i all ära, men försök att inte ha igång tvätt- och diskmaskin samtidigt som du sätter in middagssteken i ugnen och fönar håret efter duschen, typ. Då skapar du en egen effekttopp som bidrar till att sätta press på elnätet – och höja priset på din el. Ha en eller max två elslukande maskiner igång samtidigt.
  • Ladda på natten. Har du elbil? Istället för att sätta den på laddning direkt när du kommer hem, ladda den på natten, då du liksom de flesta andra använder mindre el.
  • Undvik topparna. Mest el samtidigt används i samhället på morgonen när vi gör oss redo för dagen och industrin startar, och sen eftermiddag/tidig kväll när många kommer hem igen och sätter igång med hushållsbestyren. Så, undvik dessa tider om du kan.
  • Nya vanor på ”udda” tider. Kör disk- eller tvättmaskinen på natten, enkelt om de har timerfunktion. Jobbar du hemifrån ibland? Ta en paus och gör en sväng med dammsugaren mitt på dagen. Klura på vilka nya vanor du kan hitta.

TIPS: Så spar du el

Till sist vill vi tipsa – och påminna – om några viktiga och effektiva sätt att spara el. I de flesta hem står uppvärmning och varmvatten för en stor del av elanvändningen. Det innebär att allt du gör för att minska behovet av uppvärmning och användningen av varmvatten också minskar din elanvändning.

  • Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med 5 procent. Ställ inte möbler i vägen för element och termostater.
  • Duscha kortare tid. Att duscha på 5 minuter jämfört med 15 minuter ger en årlig besparing på ca 1 000 kWh (enligt Energimyndigheten). Stäng av vattnet när du tvålar in dig. Sätt en timer i duschen så har du koll på tiden. Framför allt: bada inte i badkar!
  • Diska i diskmaskin. Att handdiska under rinnande varmvatten (ca 45 grader) använder 50–100 liter och kan dra 2-4 kWh. En fylld diskmaskin som är kopplad till kallvattnet använder ca 12–20 liter och drar ca 1–1,5 kWh om du använder Eko-programmet.
  • Tvätta rätt. Tvätta bara full tvättmaskin, välj inte högre temperatur än nödvändigt – 40 grader är tillräckligt i de flesta fall – och prova att slopa förtvätten. Väljer du ECO-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
  • Torktumla så lite som möjligt. Torktumlaren kan dra upp till tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen. (Torktumlaren är dock mer energisnål än ett torkskåp.) Lufttorka tvätten om du kan, gärna utomhus under den varma delen av året. En kompromiss: torktumla tvätten i en halvtimme och häng sedan upp den. Du kan också sätta in en avfuktare där du torkar tvätt för snabbare resultat. Jo, den drar också el, men, mycket mindre än torktumlaren.
  • Vädra smart. Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
  • Stäng av golvvärmen och handdukstorken i badrummet. Energitjuvarna i ett badrum är oftast separat golvvärme och handdukstork. Så stäng av dem helt enkelt.
  • Använd vattenkokare. Att använda en vattenkokare för att värma till exempel pastavatten är ett bra energispartips om du har glaskeramikhäll eller gjutjärnsplattor. Har du däremot en induktionshäll är den jämförbar med vattenkokaren sett till energiåtgång.
  • Frosta av och håll rent. Om du inte har automatisk avfrostning i frysen bör du frosta av den regelbundet. På så sätt använder kylaggregatet mindre energi. Tänk också på att hålla rent bakom kyl och frys. Damm och smuts gör att kondensorn inte drar mer energi. Och du vet väl att rätt temperatur i frysen är 18 minusgrader och i kylen plus 6 grader?
  • Skippa standby. Stäng av apparater helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.