9 jun 2020

Ta kontroll över ditt elavtal! Därför är ”El till inköpspris” vilseledande

”El till inköpspris” är vilseledande marknadsföring. Det har vi tyckt länge och nu slår även Konsumentverket fast det.

”El till inköpspris.” Eller kanske: ”elpris utan påslag” eller ”el till flatratepris”. Det erbjuder en del, mindre seriösa elhandlare tillsammans med ett riktigt lågt pris per kilowattimme. Det låter ju bra, men det är oftast en dålig affär.

Varför? För att flera avgifter kommer till, avgifter som ofta är högre än vad som kan anses skäligt. Månadsavgift och elcertifikatsavgift till exempel – två avgifter som olika elbolag prissätter väldigt olika. De tillkommer istället på fakturan, och din verkliga kostnad blir i praktiken mycket högre än vad det där lockpriset lovar.

Oschysst och vilseledande? Javisst! Det har vi tyckt länge, och nu får vi medhåll av Konsumentverket. I en aktuell granskning gör myndigheten bedömningen att ”den marknadsföring av elavtal till inköpspris som sker idag är vilseledande och otillbörlig, vilket betyder att den inte följer lagen.”

Ord och inga visor. Ljuv musik för oss och alla andra som gillar Schysst Elhandel.

– Priset är avgörande när konsumenter väljer elleverantör. Därför måste prisuppgifterna vara korrekta och tydliga, annars får konsumenterna svårt att välja det mest förmånliga. Man måste på ett enkelt och rättvisande sätt kunna jämföra priset hos olika bolag, kommenterar Ulrika Edlund, jurist på Konsumentverket, i nyheten på verkets hemsida. 

Läs hela artikeln här.

Läs Konsumentverkets granskning i sin helhet här.

Ta kontroll över ditt elavtal! 

Det är lättare än du tror:

  • Titta alltid på jämförspriset. Där måste alltid hela kostnaden finnas med. Då ser du vad du verkligen får betala.
  • Välj Schysst Elhandel-företag. Certifieringen Schysst Elhandel innebär att företaget uppfyller branschens krav på ärlighet och tydlighet. Bara seriösa elhandlare klarar kraven.
  • Säg inte "ja" direkt. Ta inte några förhastade beslut när du blir kontaktad av elhandelsföretag per telefon eller någon annan stans. Ingå aldrig avtal på "stående fot", utan be om jämförspris och jämför själv i lugn och ro.
  • Vi hjälper dig. Behöver du hjälp att jämföra eller ta fram exakt jämförspris? Ring eller mejla - vi hjälper dig kostnadsfritt!

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal