Timpris eller rörligt elpris, vilket är bäst? Det beror på. Men en sak kan du vara säker på: 100 % förnybar el är alltid bäst. Läs mer här om hur du väljer rätt elavtal för både plånboken och klimatet.
Timpris eller rörligt elpris? Rätt val kan göra stor skillnad för dina energikostnader. Men glöm inte att också välja 100 % förnybar el – det valet gör fortfarande skillnad för klimatet och för världen. Här ger vi dig en snabb vägledning till hur du väljer rätt elavtal på ALLA sätt!
Ett helt nytt elprisläge
Under de senaste åren, fram till under 2021, har elavtal med rörligt pris för många varit ett både vanligt och fördelaktigt val, under en period med låga och tidvis mycket låga elpriser. Men… nu är läget som bekant ett helt annat: sedan ett drygt år tillbaka är elprisnivån mycket högre och tidvis historiskt hög. Läget har fått allt fler att gå över till elavtal med timpris. Varför? Jo, för att med timprisavtal kan du minska dina elkostnader genom att styra över din förbrukning. Det är inte alltid så lätt, men det finns smart hjälp att få.
Timpris vs rörligt pris
- Med ett avtal med rörligt pris får du ett nytt elpris varje månad. Elpriset är ett genomsnittspris för månaden och bestäms i efterhand.
- Med ett avtal med timpris får du varje dag i förhand ett nytt elpris per timme för kommande dygn. Skillnaderna i pris mellan olika timmar kan vara stora. Rörligheten är alltså mycket större med ett timprisavtal.
Fördelen med timpris – och nackdelen
- Fördelen med ett timprisavtal är att du kan anpassa din elanvändning efter det aktuella elpriset, som du får reda på i förhand, och på så sätt spara en hel del pengar jämfört med till exempel rörligt elpris. Det gör du genom att styra över så mycket av din elanvändning som möjligt till de billigaste timmarna. Ett klassiskt exempel är att ladda elbilen på natten, då elen ofta är billigare, istället för när du kommer hem från jobbet, då elen ofta är dyrare.
- Nackdelen med timprisavtal är att om du inte lyckas förlägga en stor del av din elanvändning till de billigaste timmarna så riskerar du att få högre kostnader jämfört med rörligt pris.
- Läs mer om timpris på el och om det passar dig här.
Ngenic och smarta verktyg hjälper dig med timpris
Att på egen hand hålla reda på elpriset timme för timme och manuellt planera och styra förbrukningen kräver mycket tid och engagemang. Dessbättre finns bra hjälp att få av olika smarta verktyg. Till exempel:
- Ngenic Tune. För många står uppvärmningen för den största delen av elförbrukningen därhemma. Ngenic Tune låter dig styra din värmepump efter lägsta elpriset och optimera ditt värmesystem efter dina önskemål. Du får full kontroll över din energiförbrukning direkt i mobilen. Läs mer här: Kombinera timavtal med Ngenic och spara pengar (skanska-energi.se)
- Skånska Energis app Min Energi. Med Min Energi håller du koll på din energiförbrukning och kan styra delar av din elanvändning. Du får detaljerad data över din elanvändning och prognoser för framtida förbrukning.
- Smart elbilsladdare som automatiskt kan styra laddningen av din elbil till de billigaste timmarna.
Varför är 100 % förnybar el viktigt?
Förnybar el. Vadå? tänker du kanske. Förnybar el erbjuder väl många energibolag idag? Jo, men det är långt ifrån alla som erbjuder 100 % förnybar el – det vill säga förnybar el och inget annat.
För håll med om att det lite skillnad på att
- Erbjuda förnybar el i ett avtal men samtidigt också sälja fossilel och/eller kärnkraftsel i andra avtal – så som många elbolag faktiskt gör.
Och att: - Säga blankt nej till alla former av smutsig el – så som vi på Skånska Energi gör. Vi arbetar bara med förnybar energi. Det har vi gjort sedan 2010 och det är vi stolta över.
Läs mer om våra 100 % förnybara el här
Fossilfritt är inte lika med förnybart
Fossilfri el. Förnybar el. Det låter ju bra båda och är väl typ samma sak? Nej, inte riktigt:
- Förnybar el innebär att elen kommer från källor som inte tar slut utan förnyas hela tiden.
- Fossilfri el innebär el som inte kommer från fossila bränslekällor som olja, kol eller gas.
- Solenergi, vindkraft, vattenkraft och biobränsle är exempel på energikällor som är både förnybara och fossilfria.
- Kärnkraft däremot är fossilfri men inte förnybar. För att producera kärnkraft används uran, som bryts i gruvor och finns i begränsad mängd på jorden. Uran är liksom de fossila bränslekällorna kol, olja och gas en resurs som kommer att ta slut.
Du väljer vilken el som produceras
När du väljer elavtal väljer du vilken el som ska produceras för att motsvara din elförbrukning. Väljer du till exempel Skånska Energi, så är du säker på att inte vara med och bidra till produktionen av en enda kilowattsekund smutsig el. Visst låter det rätt skönt 😊