31 maj 2023

Timpris och solceller i Torna Hällestad

Timpris med Ngenic, solceller och elbil, hur funkar det att kombinera i praktiken egentligen? En som vet eller i alla fall håller på att ta reda på det är Jonas Morän i Torna Hällestad.

Det händer här, det händer där, det händer lite varstans just nu. Vi på Skånska Energi märker det hela tiden när vi pratar med våra kunder: fler och fler gör slag i saken och tar steg till att ställa om sin energi, till smart och förnybart.

Solceller, elbil och timavtal på ett halvår

En av dem är Jonas Morän i Torna Hällestad. Han och hans familj har på ett drygt halvår inte bara installerat solceller och skaffat elbil, utan även gått över till timprisavtal med Ngenic som smart styrning.

– Förr i tiden, det vill säga för två år sedan, funderade vi inte så mycket över vår elförbrukning. Elpriserna var ju låga och de varierade inte så mycket heller. När vi blev nyfikna på att skaffa solceller var det lika mycket av idealistiska skäl som ekonomiska: häftigt att göra en sin egen förnybara el och bidra till klimatomställningen, säger Jonas Morän och tar en lätt eftertänksam klunk kaffe hemma i köket på Tvedöravägen.

Excelarket som berättar allt

Solceller, laddbox och Ngenic styrs alla med appar i mobilen, som dessutom är integrerade med Skånska Energis app Min Energi. Där får du en helhetsbild av din energi och din förbrukning, både bakåt och framåt i tiden. Så, du behöver inte alls vara extra insatt eller extra intresserad av energin, tekniken och elprisläget. Sen kanske du är det i alla fall – som Jonas. Han dokumenterar noggrant husets energisituation i ett omfattande Excelark, med jämförelsedata från alla arton åren de bott i det inmatad.

– Att byta till timavtal är ju ändå lite att kasta sig ut i det okända. Det informationen i apparna ännu inte kan ge mig är det jag egentligen helst vill se: en samlad bild av exakt hur mycket pengar jag kan spara med timprisavtal jämfört med rörligt elavtal. När första fakturan sedan vi bytte kommer kan jag ta fram det själv, det ska bli mycket spännade!

Med solceller blev elbil naturligt

Låt oss lite snabbt gå igenom energiresan som Jonas och hans hushåll gjort. Steg 1: solceller. Efter den första stora elprischocken i januari 2022 gick Jonas från funderingar till beslut och i augusti satt solcellerna på taket. Med solcellerna på plats blev nästa steg lätt att ta: skaffa elbil. Möjligheten att ladda den med egenproducerad solel gör förstås mycket till kalkylen även för den investeringen, inte minst som både Jonas och hans fru Lisa Liberg ofta jobba hemifrån, så att bilen kan ladda dagtid då solcellerna producerar som mest.

Förkortad avbetalningstid på solcellerna

De gjorde investeringen med tanken att solcellerna skulle betala av sig på 10-15 år, men den kalkylen blev snabbt inaktuell.

– De höga elpriserna medför ju att solcellerna betalar av sig snabbare, dels på besparingarna vi gör när vi behöver köpa mindre el, dels på pengarna vi tjänar på att sälja överskottselen. Jag räknade på det, och från augusti till och med slutet av februari har vi gjort en vinst på cirka 12 000 kronor. Som det ser ut nu har solcellerna betalat av sig snarare om 8-10 år.

Smart styrning avgjorde valet till timpris

I december 2022 kom så elprischock nr 2. Och Jonas började nu överväga nästa steg: timprisavtal på el.

– Först under vintern började jag verkligen fatta hur stor spännvidden kan vara på elpriset timme för timme över ett dygn, och att timprisavtal kanske kunde vara lönsamt för oss. Men det var möjligheten att få smidig kontroll över värmepannan som avgjorde saken. Jag läste på om smart styrning av och tyckte Ngenic lät intressant: en svensk startup med en produkt utvecklad för svenska förhållanden.

Behöver inte anpassa sig

Sagt och gjort. Från och med april är det timprisavtal och smart styrning av värmesystemet genom Ngenic som gäller på Tvedöravägen 6. Med Ngenic styrs husets uppvärmning – ett vattenburet system med elpatron och värmepump – automatiskt.

– Att manuellt styra all energianvändning själv till rätt timmar, det hade jag inte orkat, då blir man ju en maskinist i sitt eget hem! Det som gjorde mig nyfiken på timavtal var just att vi med hjälp av Ngenic INTE behöver anpassa oss eller lägga en massa tid på det själva.

Läs mer om Ngenic Kan timprisavtal passa dig? Tips på vad du ska tänka på.