26 dec 2023

Tio smarriga tips för dina julmatrester

Trött på julmaten? Men mycket rester kvar i kylen? Här är tio smarriga tips på hur du skapar nya maträtter av allt från sillen och laxen till skinkan och risgrynsgröten.


Det är okej, du behöver inte skämmas. Någon gång under mellandagarna mellan jul och nyår är det fullt naturligt att liksom börja bli mätt på julmaten. Även om vi längtat efter den så länge och ägnat all möjlig tid, möda och kärlek åt att fixa, förbereda och laga den. Samtidigt genererar just julmaten i många hem rätt stora mängder rester. De första dagarna tar vi för oss av dess överflöd med fröjd, men efterhand kan de nära nog kännas som en belastning, där de står kvar i kylskåpet.


Låter det överdrivet eller mitt i prick? Hur som helst så vill vi här tipsa om hur du kan skapa helt nya maträtter av julbordets rester. Nedan följer en lista på tio rätter eller sätt som du kan få allt från löksillen och gravlaxen till skinkan och risgrynsgröten att leva upp igen och kittla dina jultrötta smaklökar på nya sätt.

 1. Pizza och pasta på skinka och lax
  Att använda den rimmade eller lättrökta julskinkan till en mellandagspizza är julmatresternas mall 1A-recept. Men lika gott för det! Riv med lite av julosten, kanske kompletterad med några bitar mozzarella. Här är ett fint recept på Pizza med grönkål, julskinka och äpple | Recept ICA.se. Skinkan passar också fint till en pasta carbonara, och på tal om pasta: julbordets lax är utmärkt att ha i en pastasås. Den gravade laxen då? Jo, även den: servera den med ricotta, pesto och pasta. Mums!
 2. Gör pajer och omeletter
  Paj och omelett är två olika grunder som du kan fylla med i princip vilket innehåll du vill. Hacka ner de julmatsrester du tycker passar ihop och experimentera gärna lite. Skinka, prinskorv, köttbullar förstås – eller lax – men även olika sorters kål, potatis med mera. Hacka med lite vitlök, salladslök och tomat, stänk till med tabascon och strö en nypa curry eller örtkryddor eller spiskummin-koriander så det händer något i gommen! En riktigt fräsch variant finns här i form av en Omelettwrap med rökt lax (recept.se).
 3. Revbensspjällstacos
  Revbensspjällen rymmer kanske inga stora mängder kött, men det är mört och smakrikt. Så ta och pilla loss det från benen, sära det i småbitar/strimlor à la pulled pork och servera det som tacos med gängse tillbehör. Eller rulla ihop dina tacos och gratinera dem så har du enchiladas.
 4. Smörrebröd på sillen
  Den inlagda sillen är en hörnsten på julbordet, men kanske också den mat som är svårast att omvandla till en helt ny rätt. Här är ett förslag som i alla fall kommer en bit på vägen: servera sillen som smörrebröd. Ta några bitar löksill eller annan klargravad sill och lägg på en smörad skiva mörkt rågbröd med några blad sallad. Lägg till de klassiska danska tillbehören finhackad rå lök – röd eller gul – och inlagd kapris – rikligt av båda! – samt dra ett varv med pepparkvarnen.
 5. Soppgryta på lite av varje
  Låt skinka och/eller köttbullar samt överbliven kokt potatis utgöra grunden till en matig soppgryta med raffinerade smaker tillagda av bland annat rotsaker, vitt vin och örtkryddor. Här är ett bra recept: Soppgryta med julrester - recept | Allt om Mat (expressen.se)
 6. Tonkatsu på julskinkan
  Tonkatsu? Ja, det är inget mindre än en japansk schnitzel som serveras med ris, sallad på rödkål och en särskild tonkatsusås med bland annat soja, vitlök och honung som du lätt snor ihop själv. Skicka julskinkan – och dina smaklökar – till den uppgående solens land, helt enkelt! Recept: Tonkatsu på julskinka med rödkålssallad | Recept ICA.se.
 7. Fattiga riddare på vörtbröd och lussekatter
  Julens vörtbröd kan snabbt ligga och bli torrt och tråkigt när det kanske tappar vår uppmärksamhet bortom julbordet. Så, varför inte göra fattiga riddare på det och låta vörtbrödets kryddor komma fram på ett nytt sätt? Funkar lika bra med lussekatter. Hur du gör fattiga riddare googlar du lätt fram.
 8. Cheesecake med pepparkakor
  Så enkelt, och så gott. Ta vilket recept på cheesecake med digestivekex som helst, byt ut kexen mot smulade pepparkakor.
 9. Plättar på risgrynsgröt
  Nytt liv får verkligen överbliven risgrynsgröt om du steker plättar på dem! Här följer ett recept med saffran, kokos och färska bär men smaksättningen kan du utifrån grundsmeten variera som du vill. Läckert som lyxfrukost eller mellanmål. Recept: Risgrynsplättar med kokos och saffran (recept.se)
 10. Gröttårta med hallonspegel
  Gröttårta, ett härligt ord eller hur? 😊 Sist men inte minst vill vi tipsa om ytterligare ett sätt att göra något läckert av risgrynsgröten: en gröttårta med hallonspegel. Principen är enkel men receptet är något meckigare än de andra på denna lista och tillagningen tar ett dygn: en pajform med två lager av en hallonröra respektive en risggrynsgrötsröra som med hjälp av gelatin får stelna i kylen. Receptet finns en bit ner på denna sida: Det här kan du laga av dina julrester - Mat och Dryck


Lycka till och smaklig mellandagsspis!