3 jul 2022

Tips hur du vilar upp dig under semestern

Sommarn är här vilket också innebär semestertider. Våra bästa tips är att vara i nuet, gör något spännande och framför allt ha roligt. Vila kropp och knopp från arbetssituationen och andra framsteg, det är nu du ska ladda upp ditt inre batteri med rätt energi.

Fyll inte din semester med bara jobbreflektion. Utan ta nu chansen att återhämta dig genom att varva ned och vila upp dig. Självklart kan du fundera på arbetssituation, men vårt tips är att tona ner den en aning.

Hur ska du ta hand om din återhämtning under din ledighet? Hur du vilar upp dig är väldigt individuellt. Att går ner i någon form av total dvala och vila är inte optimalt, utan vi har alla olika sätt att få energi. Kan vara allt från att åka på en cykeltur, vandra i fjällen till att bada, åka till en stuga och läsa böcker. Alla har vi olika sätt, vilket var en måste bejaka.

Pandemins påverkan

Vi vet alla hur pandemin påverkat oss och inte minst hur många konserter, fester, bröllop, tillställningar, semesterresor med mera som ställts in eller flyttats fram. Det gör att det nu finns en risk och tendens att vi vilja göra allt för mycket under vår semester.
Samtidigt finns har pandemin också påverkat oss positivt i form av att många insett fördelen att ta det lite lugnare och inte köra på. Det enkla, som en skogspromenad, en weekend-tur eller bara en utflykt, gör att vi sänkt tempot och uppskattar det enkla och nära.

Minska kraven

Låt din semester vara bra för själen och ha inte massa måsten och krav. Gör gärna något du inte brukar göra till vardags och lämpligtvis är det en aktivitet som du upplever som en återhämtning. Allt för att du ska ladda upp ditt inre batteri.

Kan du sedan ta med dig återhämtningen i din vardag till hösten blir det extra bra. Att hitta tillfällen där du kan varva ner några gånger om dagen är det bra för dig. Olika yrken skapar olika trötthet. Har du stillasittande jobb ska du kanske röra dig och tvärtom om du har en mer fysiskt aktiv vardag. Hur du blir utvilade och återhämtade är väldigt individuellt.

Varför inte försöka spara lite semesterdagar till hösten. För som vi vet finns det inga helgdagar, utan då kan en förlängd weekend-ledighet göra susen för dig.

Innan semestern

  1. Prioritera. Vad måste vara klart för att du ska kunna koppla bort och slappna av? Vad kan du hantera efter semestern? Vad måste bli klart nu? Lämna det som inte brinner och hantera endast akuta uppgifter.
  2. Strukturera. Planera hur och när det går att nå dig. Att förbereda och strukturera gör det enklare att koppla av och bort helt och hållet. Vem i organisationen kan svara på frågor. Om det uppstår akuta ärende, hur vill du att de hanteras och hur nås du i så fall.
  3. Stäng av pushnotiser. Låt inte din telefon, dator eller läsplatta locka dig att kika på mejl eller meddelande. Det är bra att du slipper puschnotiser som kan locka på din uppmärksamhet när du använda datorn under semestern för att leta hotell, flygresor eller likande.

Under semestern

  1. Varva ner. Har det varit stressigt och mycket att göra innan semestern? Ta då två veckors digitaldetox från arbetet. Då hinner du varva ner ordentligt. Kom ihåg att meddela din strategi för din närmste chef och kollegor.
  2. Begränsa mejlen. Det kan vara smart att hålla kolla på inboxen, allt för att bibehålla lugnet. Sätt gärna upp tidsramar för hur mycket tid du får lägga ner på mejlen. Under en timme per veckan kan du säkert släcka bränder och lämna det som bara glöder.
  3. Få distans. Trivs du inte med din jobbsituation kommer du säkert att tänka på det under din semester. Försök att njuta och slappna av en tid innan du börjar se dig om efter nya spännande möjligheter. Att få distans innan man du börjar reflektera och agera är det bästa för dig.
  4. Håll rutinerna. Forskning visar att kroppen mår bäst av kontinuitet. Så försök hålla på dina ordinarie rutiner vad gäller sömn, mat och träning. Dina rutiner underlättar dessutom när du ska gå tillbaka till jobbet.

Efter semestern

  1. Efter semestern kan du fundera på vad du vill åstadkomma inom den närmsta framtiden. Har du några mål med din yrkesroll eller karriär? Genom att ta fram mål och även delmål kan du lättare nå din dröm. Blir lättare för dig att hålla drivkraften uppe.

Vi hoppas självklart att våra tips ger dig en extra bra semester. Men framför allt hoppas vi att du blir full av energi och att ditt inre batteri blir fulladdat.

Trevlig sommar och semester!

 

Källor:
Aram Seddigh, doktor i arbets- och organisationspsykologi
Ingibjörg Jonsdottir, Göteborgs universitet
Niclas Almén, Mittuniversitetet.