7 jul 2024

Torna Hällestad Lanthandel fyller 10 år

Torna Hällestad Lanthandel är förutom butik även bageri, konditori, restaurang och café. Och kanske viktigast av allt – en mötesplats i byn. I år fyller de 10 år, ett stort energi-rikt grattis säger vi på Skånska Energi. 

Det lokala och sociala viktigt 

Torna Hällestad Lanthandel drivs idag av vännerna Erik Jönsson och Oliver Hjort som träffades när de gick kockutbildning på Grythyttans restaurangskola. Deras stora passion för mat och råvaror speglar sig i den välfyllda delikatessdisken med ost och lokalt kött från skånska gårdar. Även grönsakerna är närproducerade och sortimentet styrs efter säsong.  

Här jobbar många ungdomar från byn, framför allt på helger och på sommaren. Det lokala och sociala är viktigt, det märks. 

Firar 10 årsjubileum 

I år är det 10 år sedan byborna köpte fastigheten och Lanthandeln slog upp portarna. Jubiléet firades i slutet av maj med grillfest, matmarknad och barnkalas tillsammans med bybor och kunder.  

”Det har hänt otroligt mycket under de här åren”, säger ägaren Per-Anders Hjort. ”Det har varit rätt slitigt ibland – det kan man inte förneka. Men det är verkligen roligt och givande, och nu händer det väldigt mycket”, fortsätter han och visar oss upp till den nyrenoverade ovanvåningen. Här kan man nu ta emot konferenser och privata tillställningar. 

Sol och kyla – en bra kombo 

Det har funnits ett starkt hållbarhetstänk redan från start, och att använda förnybar energi är en självklarhet. Den stora elförbrukningen i livsmedelsbutiker är kyla. Och när solen skiner som starkast och det är varmt ute förbrukar de mycket energi. En butik skiljer sig markant mot en bostad, där energibehovet till stor del är uppvärmning under vintern.  

”Det var helt naturligt för oss att satsa på solceller, och det är ju faktiskt förvånande att inte fler butiker med stort kylbehov och stora tak satsar på solcellsanläggningar”, säger Per-Anders. 

”Vi installerade våra solceller 2021 och har till dags dato producerat över 100 MWh vilket har minskat våra CO2 utsläpp med 42 ton. Årsproduktionen ligger på någonstans mellan 35 – 50 MWh beroende på antal soltimmar. Det känns riktigt bra att kunna bidra till minskade utsläpp av växthusgaser. Vi har även installerat två laddstolpar för elbilar för kunder som besöker oss. Det kan nog bli fler i takt med att elbilsflottan växer.” 

Sommarkonserter ger ännu mer liv 

I sommar arrangeras konserter på innergården, och det bjuds på ett gediget program. 

”Flera av artisterna som var här i fjor vill gärna komma tillbaka, vilket vi är väldigt glada för”, säger Per-Anders Hjort.  

”Emil Jensen, Magnus Tingsek och Emelie Torstensson är några av dem. Och dessutom har vi lyckats få hit riktiga världsartister, några av mina stora idoler”, fortsätter Per-Anders och ser nöjd ut. ”Jonas Hellborg bland annat, basisten som samarbetat med bland andra John McLaughlin och Ginger Baker. Han kommer stå på scen tillsammans med Selvaganesh och Aydin Esen den 27 juli”. 

Sommarprogrammet avslutas med Weeping Willows den 27 september. 

Ambitionen sedan start att vara byns naturliga mötesplats verkar helt enkelt ha uppfyllts med råge! Så har du vägarna förbi, gör ett besök, här sprids det både glädje och energi! 

Vi var här för ett par år sen och träffade Anders Hammar, en av grundarna, läs gärna mer här om hur det hela började: 

www.skanska-energi.se/blogg/gemenskap-och-hallbarhet-i-torna-hallestad-lanthandel/