5 okt 2022

Tvätta rätt, spara el och pengar – här är våra 6 tips!

Här är våra 6 bästa tips på hur du kan spara el i tvättstugan.

Näst efter uppvärmningen är det varmvattnet som drar mest el i många hem idag. Att minska din varmvattenförbrukning är därför ett av de effektivaste sätten att spara el och minska dina energikostnader. Tvätten är en av de moment i hushållet som drar mycket varmvatten, samtidigt som torktumling av tvätt drar mycket el. Så här tvättar du rätt, smart och energisnålt:

  1. Kör alltid full maskin. Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full.

  2. Sänk temperaturen. Vi använder tvättmaskinen i ett hushåll upp till 200 gånger per år. Om du tvättar 4 kilo tvätt i 60 grader drar tvättmaskinen ungefär 1,4 kWh el. Men om du i stället kör tvätten i 40 grader förbrukar du endast 0,6 kWh. Ganska stor skillnad alltså och ganska många kilowattimmar sparade på ett år! Med moderna tvättmedel behövs inte så höga temperaturer för att tvätta rent.

  3. Använd sparprogram/EKO-program och slopa förtvätten. Det är faktiskt inte alltid den behövs.

  4. Centrifugera ordentligt. Över 1 000 varv per minut om tvätten ska torktumlas.

  5. Torktumla så lite som möjligt. Torktumlaren kan dra upp till tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen. Använd hellre en kondenstumlare än en frånluftstumlare, kondenstumlaren lämnar nämligen kvar en del extra värme i huset. Torktumlaren är dock mer energisnål än ett torkskåp.

  6. Lufttorka tvätten om du kan för att minska användningen av torktumlare. Torka tvätten utomhus under den varma delen av året är helt gratis – och tvätten doftar dessutom gott! En kompromiss kan vara att torktumla tvätten i en halvtimme och sedan hänga upp den. Du kan också sätta in en avfuktare där du torkar tvätt för snabbare resultat. Jo, den drar också el, men, mycket mindre än torktumlaren.

Många fler tips på vad du kan göra för att spara el hittar du här: Spara energi med nya vanor

Vår blogg innehåller många fler tips till dig