11 jun 2019

Tvillingarna Jan och Erik har 90 år på Skånska Energi

Hur är det att jobba med sin tvillingbror? Det vet Erik och Jan Nilsson på vår elnätsavdelning, och det mycket väl. Med 49 respektive 41 år på jobbet är de Skånska Energis i särklass mest erfarna medarbetare.

I november 1970 började en 15-årig grabb som lärling till elmontör på Dalby-Sandby Elverk. Erik Nilsson hette han. Det heter han fortfarande. Men någon grabb är det knappast som i maj 2019 räcker fram näven för ett fast handslag – en näve som huggit i en del genom åren.

Tiotusentals timmars slit

Genom 49 år närmare bestämt. Luftledningar och trästolpar. Kablar i marken. Transformatorstationer, ställverk, kabelskåp. Installationer och reparationer. Stekande sommarsol. Svarta stormnätter. Tusentals dagar, tiotusentals timmar av slit. 

Tanken svindlar. 49 års arbete med elnätet för det företag som idag heter Skånska Energi. Allt för säkra och fungerande elleveranser till alla som bor, lever och verkar inom vårt elnätsområde.

Tillsammans genom livet

– Ja men då skulle du sett vår fars händer. Han jobbade många år som stensättare. Han delade smågatstenar med järnet medan han hade dom i handen… han var en krampa han.

Det är inte Erik som berättar detta, utan Jan. Eriks bror. Eriks tvillingbror. Jan arbetar också på Skånska Energis elnätsavdelning. Det har han gjort sedan… 1978. I början som elmontör på fältet som sin storebror, sedan 30 år tillbaka som projektör på kontoret.
Storebror? Jo, Erik är en kvart äldre.

 – Ja han var för lat för att ha ute sa dom, så han di fick sitta på kontoret istället, säger Erik med ett grin och en glimt i ögat.
Dom har en viss jargong sinsemellan, bröderna. Inte så konstigt.

– Det är speciellt när man är två och har växt upp tillsammans. Vi har följts åt i livet, det får man säga. Vi gick i samma klass, konfirmerades och gjorde militärtjänsten tillsammans, och vi jobbar på samma ställe, säger Jan.

Som projektör har Jan en arbetsledande funktion, så emellanåt är han Eriks chef. Hur fungerar det?

– Det går jättebra. Vi kan ju varann. Det är klart att det uppstår… att man tycker olika ibland, men så är det ju med alla, säger Erik.
Jan och Erik är enäggstvillingar, men har lite olika frisyrer så de är inte svåra att skilja åt.

Är ni lika som personer också?

– När vi var yngre kallade dom oss Glader och Butter! säger Jan.

– Ja, det är nog en liten skillnad i humöret mellan oss.  Jan han är mer glad och jag är mer allvarlig av mig.

Unik kunskap om elnätet

Erik och Jan är (förstås) de medarbetare som varit längst respektive näst längst på Skånska Energi. Tillsammans har de en unik kännedom om vårt elnät och erfarenhet av att arbeta med det.

– Ja, vi har nog varit på de flesta ställena, det är sant. Men sen ändras det ju också, och ibland kanske man kommer ihåg en gammal del som hunnit bytas ut genom åren. Man kan åka förbi ute på nåt fält nånstans och tänka ”Här ska ju vara en stolpstation, var blev den av? Visst ja, den grävde vi ju ner för tio år sen!”, säger Erik.

Idag är cirka 90 procent av Skånska Energis högspänningselnät nedgrävt, och cirka en mil av de luftledningar som är kvar ersätts varje år med markkabel. Lågspänningsnätet var Jan och Erik med om att gräva ner under sina första 10-15 år.

– Det är så rent och fint numera, i byarna och ute i landskapet. Förr hängde det ju linjer och trådar och stod stolpar överallt, och så fort det blåste lite ramlade de ner…, säger Jan. 

Ett räligt jobb i början…

Elnätsutrustning har i regel ganska lång teknisk livslängd: 30-50 år sådär. En tanke till får svindel när Erik berättar hur han nu byter ut gamla elskåp som han själv monterade nya i början av 1970-talet.
Hela sitt arbetsliv har Erik Nilsson arbetat på Skånska Energi, Jan förutom de åtta första åren likaså.

Man får anta att ni har trivts med jobbet här?

– Det var hårt i början, när det mest var luftlinjer. Det var innan skyliftarnas tid… då fick vi ta på stolpaskor och bälten och själva klättra upp i elstolparna, det var ett räligt jobb. Men det har blivit bättre och bättre, säger Erik.

– Och nån utbildning hade vi inte heller när vi började, ellära eller så… man fick gå bredvid, lära sig efterhand och göra mer och mer, säger Jan.

– Men visst har vi trivts. Det är ett roligt jobb, och på ett mindre företag som Skånska Energi får man göra många olika saker, säger Erik.

– Ja, det har rullat på, och det har varit bra. Närheten är bra med Skånska Energi. Vi har alltid tagit hand om våra kunder lite mer tycker jag, säger Jan.

Siktar på 50 år jämnt

I november fyller Jan och Erik 65 – men båda har för avsikt att knoga på lite till. Åtminstone ett år.

– För mig lockar det rent personligen att komma upp i 50 år här på Skånska Energi, säger Erik.

– Och då får jag väl bita ihop ett år till också – annars kommer ju inte han till jobbet! säger Jan med ett skratt.

Jan, boende i Hemmestorps fure utanför Veberöd, hämtar nämligen varje morgon upp Erik, boende i Dalby; de åker till och från jobbet tillsammans. Såklart.

Läs mer om Erik Nilsson och hans tid på Skånska Energi i utdraget ur vår hundraårsbok: ”Tiotusen dagar, åttiotusen timmar”.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Dag för smarta energilösningar! Kontakta Skånska Energilösningar.

Kontakta Skånska Energilösningar