23 aug 2022

Utvecklingen på elmarknaden

Det är dramatiska dagar på energimarknaderna och dessvärre kan vi konstatera att det blir rekordpriser på elmarknaden flera gånger i veckan. Framför allt är det oerhörda prisrörelser på den tyska elmarknaden som i sin tur skapar stora effekter på prissättningen i södra Sverige.

Tysklands finansiella elhandel för helåret 2023 steg under gårdagen till hisnande 663€, en ökning på 100€. Detta motsvarar cirka 7 SEK/kWh som medelvärde under ett helt år. Även priserna i Norden steg kraftigt, blev motsvarande 2 SEK/kWh för systempriset under 2023.

Fortsatt fint väder påverkar elmarknaden

Marknaden är kraftigt nervös på grund av väderläget med fortsatt värme, torka och låg vindkraftsproduktion. Även priserna för naturgas är uppe på nya rekordnivåer då Nordstream 1 stängs vid månadsskiftet för underhållsarbete. Det befaras att Nordstream 1 inte kommer vara i full drift utan det blir troligen en reducerad gasimport. Prissättningen av fordonsgas fortsätter att vara hög eftersom efterfrågan är hög och utbudet lågt.

Fortsatt höga elpriser i augusti

Augusti kommer att avslutas med mycket höga elpriser, detta på grund av att det inte blir något väderomslag till regnigt och blåsigt. Utöver detta går vi in i en slutspurt inför valdagen den 11 september. Alla partier förstår allvaret och det finns lika många utspel och förslag på lösningar av denna komplexa situation som det finns partier. Det vi vet är att det finns ingen enkel lösning som ger effekt på kort tid.

Få mer kunskap på vår blogg

Vi fortsätter att rapportera om läget, aktuella ämnen och andra energitips, allt för att ge dig som läsare kännedom, insikt och förståelse för energibranschen. För med mer kunskap kan du fatta beslut som passar dig bäst.