4 maj 2021

Vilket elavtal ska jag välja? Följ våra 5 tips!

Vilket elavtal ska jag välja? Den frågan ställer sig många varje dag.

Följ våra fem tips för att hitta vad som är bäst för dig.

Välja elavtal: 5 saker du ska tänka på

Det finns cirka 150 elhandelsbolag att välja mellan. Vi tycker förstås att du ska välja grön el från Skånska Energi 😊 men det finns flera andra bra bolag. Tyvärr finns det även flera mindre seriösa aktörer därute.

Här är de fem viktigaste sakerna du ska tänka på när du väljer eller byter elavtal – och hur du genomskådar säljfraserna.

1. Fråga efter jämförspriset

I det så kallade jämförspriset ska alla delar av elavtalets kostnader finnas med. Då ser du vad du verkligen får betala. Alla elhandelsföretag har skyldighet att ange jämförspriser för fast, rörligt, mixat och anvisat elpris. I jämförspriset måste alltid hela kostnaden finnas med från början: utöver själva elpriset även elhandelsföretagets påslag, elcertifikatsavgift och månadsavgift och moms. Så, fråga alltid efter jämförspriset, och om säljaren inte kan eller vill visa det: välj någon annan. 

2. Välj Schysst Elhandel

Välj ett Schysst Elhandel-märkt bolag. Schysst Elhandel är branschens egen certifiering med 18 olika krav på tydlig och ärlig information och prissättning. Bara seriösa elhandelsbolag klarar kraven, Skånska Energi var för övrigt ett av de första i Sverige. Med Schysst Elhandel är du alltid trygg. Så, vi råder dig att ställa frågan: är ni Schysst Elhandel-märkta? Blir svaret nej – gå vidare till någon annan!

3. Se upp med lockpriser, ”El till inköpspris” och hög månadsavgift

  • Har du följt punkt 1 och 2 ovan är du trygg för mindre seriösa bolags trixande med lockpriser som ”el till inköpspris” och liknande. Men det här kan vara bra att veta:
  • En del oseriösa elhandelsföretag erbjuder ”el till inköpspris”, ”el till flatratepris”, ”elpris utan påslag” eller liknande och har ett riktigt lågt pris per kilowattimme. Det låter ju bra, men är oftast en dålig affär. 
  • Varför? För att de ”glömmer” att berätta om de kostnader som tillkommer och gör summan på elräkningen så mycket högre. ”Vi har inga påslag!” lovar en del, och det kan stämma. Men då tar de
  • Månadsavgift, elcertifikatsavgift, moms och elbolagets påslag är alla kostnader som läggs på kilowattimmepriset för själva elen. Moms och elcertifikatsavgift är samma hos alla, medan påslag och månadsavgift varierar. 

4. Elavtal med fast, rörligt eller mixat elpris?

  • Lika viktigt som det är att hitta ett bra elbolag är det förstås att hitta det elavtal som passar dig bäst. De tre vanligaste elavtalen har rörligt, fast eller mixat elpris. 
  • Fast elpris innebär: att du betalar samma pris per kilowattimme under en bestämd avtalsperiod, oavsett vad som händer på elmarknaden under tiden. 
  • Rörligt elpris innebär: att du betalar ett pris som fastställs varje månad efter förändringarna på elmarknaden.
  • Mixat elpris innebär: att du betalar hälften av din förbrukning till fast elpris och hälften till rörligt elpris. 

Vi rekommenderar:

  • Välj fast eller mixat elpris om: energikostnaden står för en förhållandevis stor del av utgifterna i ditt hushåll eller om din ekonomi är ansträngd.
  • Välj rörligt elpris om: energikostnaden utgör en mindre del av dina totala utgifter. Över tid har rörligt elpris varit billigare än fast elpris, men har också medfört perioder med tillfälliga pristoppar. 

5. Välj grön el

Den här punkten behöver väl ingen närmare förklaring? Välj grön el, det vill säga el från förnybara källor för att minska din egen negativa klimat- och miljöpåverkan och för att bidra till en hållbar utveckling, en bättre värld och en ljusare framtid. Vi på Skånska Energi säljer bara 100 % grön el från vattenkraft.

Vi hjälper dig!

Har du frågor eller funderingar kring att välja eller byta elavtal? Kontakta oss, vi hjälper dig reda ut begreppen och syna bluffarna från oseriösa aktörer. Och om du vill så hjälper vi dig gärna hitta ditt bästa elavtal med 100 % grön el. Hos oss får du alltid en personlig el-kontakt!

Ring vår kundservice på 046-507 00 eller mejla till info@skanska-energi.se. 

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Här hittar du alla viktiga dokument ochavtalsvillkor.

Avtalsvillkor och blanketter