25 jul 2022

Ystads IF satsar på framtiden med förnybar energi

Vi är stolta och glada över att leverera geoenergi och solceller till svenska handbollsmästarna Ystads IF, som bygger ett nytt klubbhus några frikast från sin hemmaarena.

Vilken vår och vilket år för handbollsklubben Ystads IF! Redan i slutet av februari blev damlaget för första gången någonsin klart för spel i högsta serien Allsvenskan. Två månader senare gick herrlaget hela vägen och vann klubbens tredje SM-guld, det första sedan 1992. Och i september står föreningens nya klubbhus och kansli färdigt för inflyttning.

En handbollsklubb för alla

– Det här ska bli en knutpunkt, ett samhörighetsnäste kan man säga, för hela klubben. Vår damverksamhet växer på ett fantastiskt sätt just nu, vi har snart lika många aktiva som på herrsidan med 300-400 ungdomar. Vi har också en avdelning med handboll för ungdomar med funktionsvariation som växer och växer. Vi vill vara en förening för alla, och här får vi rum att växa tillsammans, säger Ingmar Svensson, YIF:s vice ordförande som möter upp för en pratstund och en förhandstitt på de nya lokalerna.

Gammalt hus får nytt liv

Ystads IF:s nya klubbhus är inte ett nybygge från grunden utan en omfattande renovering av en tidigare mekanisk verkstad från 1950-talet. Här skapas 1 200 kvadratmeter av kontors- och möteslokaler, gym och omklädningsrum, e-sportcenter med mera. Verkstadshallens stomme och höga takhöjd och ytterväggarnas utförande i gult tegel med stora fönsterpartier bevaras.
– Det hade ärligt talat varit enklare att riva alltsammans och bygga nytt. Men här har vi ett gediget bygge med själ och karaktär som vi kan ge nytt liv och fylla med nytt innehåll. Lite som man gör med de gamla lokstallarna på Sorgenfri i Malmö. Jag tror på hållbarhet och att bevara och utveckla när det går.

Göra något bestående

Ingmar Svensson vet vad han talar om. Han drev under många år ett fastighetsbolag i Ystad med fokus på förvärv, upprustning och renovering av olika hus och byggnader. Han är även mångårig sponsor av Ystad IF, och faktum är att fastigheten som nu förvandlas till klubbhus är en gåva av Ingmar.
– Efter att jag sålt mitt fastighetsbolag för några år sedan ville jag gärna göra något bestående för föreningen. Det här blev möjligheten.

Bäst värme och kyla med geoenergi

Så till energin. Efter moget övervägande föll valet på en geoenergianläggning med bergvärme och värmepumpar från Skånska Energilösningar för att leverera värme och kyla.
– De stora fönsterpartierna, bland annat, ger fastigheten ett stort behov av både värme och kyla under årets olika delar. Med geoenergi får vi bäggedera. Det närmaste alternativet, fjärrvärme och kyla med ventilationsaggregat, skulle bli flera miljoner billigare att investera i, men utväxlingen vi får med geoenergi är helt överlägsen: sju kilowattimmar värme eller kyla per kilowattimme el, säger Ingmar och tillägger att låga driftkostnader generellt är vägledande i projektet.

Solceller på taket

Sagt och gjort. Ungefär samtidigt som herrlaget började gräva guld i SM-slutspelet började Skånska Energilösningar med hjälp av HP Borrningar att borra de åtta hålen till geoenergianläggningen på klubbhusets tomt, samt bygga en mindre byggnad med energicentralen. Men det är inte allt. Ystads IF har också valt att lägga solceller från Skånska Energilösningar på klubbhusets stora tak och producera sin egen el. Resterande elbehov täcks av förnybar el från Skånska Energi, som även köper överskottselen från solcellerna.
– Det är stora investeringar vi gör i egen förnybar energi, men det är en satsning som stämmer överens med vår värdegrund som förening. Och vi vet att den kommer att vara ekonomiskt och klimatmässigt hållbar, både nu och i framtiden.

Förresten, Ystads IF:s pojkar 14-lag vann också SM-guld. Och 2023 är YIF med och startar ett handbollsgymnasium för tjejer i stan. Så, det finns verkligen många anledningar för Ystads IF att se framtiden an med tillförsikt.

Kontakta oss Bloggen bjuder på många fler energirika tips!